Počet pacientů s covidem-19 přibývá, nemocnice hledají dobrovolníky za zdravotníky v karanténěíky

1. leden 2021 12:17

V nemocnicích přibývá pacientů s covidem 19 a zvyšuje se taky počet lékařů a sester v pracovní neschopnosti. Středočeské nemocnice proto hledají dobrovolníky. Nejhorší je situace ve Slaném a Benešově. 

Index rizika v protiepidemickém systému PES dosáhl 90 bodů ze sta a země zůstává v nejvyšším pátém stupni pohotovosti. V některých středočeských nemocnicích už nejsou volná lůžka intenzivní péče a zdravotnická zařízení hledají dobrovolníky. 

Počet hospitalizovaných vzrostl oproti vánočním svátkům zhruba o 50 procent, a to přibližně na 1000. Asi o 30 procent pak taky stoupl počet zdravotnického personálu, který je v pracovní neschopnosti. Lůžka docházejí v nemocnicích v Benešově, Slaném, Brandýse nad Labem, Městci Králové a Říčanech.

Ve všech nemocnicích je omezená neakutní péče, například výměny kyčelních kloubů, v případě potřeby pacienty umisťují do ostatních zařízení.

Podle středočeské hejtmanky Petry Peckové ze STAN jsou na hraně svých kapacit intenzivní péče taky nemocnice Kladno a Rakovník. Volných lůžek ve Středočeském kraji na jednotkách ARO a na JIPce je podle posledních údajů ministerstva zdravotnictví 53 ze 260, tedy 20 procent.

Největší problémy s nedostatkem personálu hlásí lékaři z Benešova a Slaného. Dobrovolníci, nejlépe se zkušenostmi ze zdravotnictví, se mají hlásit přímo v nemocnicích emailem nebo můžou zatelefonovat. O vyřízení administrativních záležitostí se nemocnice postarají.

Vedení nemocnic v kraji zároveň uklidňuje, že třeba akutní péče a kompletní péče o onkologické pacienty, včetně operací, je i nadále zachovaná.

autor: Radek Duchoň
Spustit audio

Související