Pochoutky s Lídou Nopovou

S Naďou Konvalinkovou a Patrikem Rozehnalem můžete díky Pochoutkám ochutnat bramborové šišky s česnekem a čerstvými kopřivami. V kuchyni se totiž objevila zpěvačka a pedagožka z pražské konzervatoře – Lída Nopová. Recept na bramborové šišky je její oblíbený...

Během vaření si všichni povídali o jídle, vaření, ale také zpěvu nebo o dětech. Dozvěděli jsme se, že skoro celou učebnu populární hudby na konzervatoři si Lída vybavila sama, že nechtěně založila sbírku hudebních andělíčků, i to, že se kdysi opařila polévkou. Další zajímavosti si můžete poslechnout i ze záznamu tohoto dílu. V něm se navíc můžete naučit recept.


Bramborové šišky s kopřivami a česnekem
Ingredience: Brambory, polohrubá mouka, sůl, 2-3 stroužky česneku, nasekané čerstvé kopřivy, vejce, cibule, olej

Postup: Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a necháme vychladnout. Poté je nastrouháme nebo našťoucháme, přidáme polohrubou mouku, 1 vejce, propasírovaný česnek a nasekané kopřivy najemno. Těsto osolíme. Mělo by mít mírně tuhou konzistenci. Uválíme z něj široké válečky, které nakrájíme na menší šulánky a vaříme v osolené vodě. Asi po dvou minutách šišky vyplují na hladinu, to je signál, abychom je vytáhli. Na talíři šišky servírujeme s restovanou cibulkou.

Lída Nopová v Pochoutkách

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.