Pochoutky s Petrem Bruknerem

Pozvání Nadi a Patrika do pořadu Pochoutky přijal člen souboru Divadla Járy Cimrmana Petr Brukner. A ten se rozhodl zavzpomínat na své dětství - jeho babička mu vždycky připravovala bramborové placky a čočku na kyselo.

Vánočně laděné vydání Pochoutek přineslo vzpomínky na herecké začátky, na práci ve vydavatelství kalendářů i na vánoční svátky v dětství. K tomu Naďa Konvalinková připravila čočku na kyselo a bramborové placky. Pochutnejte si s námi!

Čočka na kyselo

Ingredience:
300 g čočky, sůl, 40 g cibulky, 30 g mouky, máslo, citronová šťáva, lžička cukru, pepř, vejce, sladkokyselé okurky.

Postup:
Čočku přebereme, případně předem namočíme minimálně na 2 hodiny do vody, uvaříme doměkka. Připravíme jíšku z másla a hladké mouky. Ochutíme octem, cukrem. Polijeme dozlatova opečenou cibulkou a podáváme s okurkou a volským okem.


Bramborové placky

Ingredience:
1 kg brambor , 100 g hladké mouky, máslo, sůl, mléko, vejce, česnek

Postup:
Uvaříme brambory v osolené vodě, uvařené se nastrouhají nebo rozmačkají, hmota se osolí a přidává se hladká mouka tak dlouho, až je konzistence na placky taková, že když těsto rozválíme, nesmí se trhat a lepit se na ruce. Těsto se zpracuje do silnějších válečků, ze kterých se ukrajují jednotlivé porce a vyvalují se placky. Opečeme na sucho na pánvi, potřeme máslem a podáváme.


Petr Brukner v Pochoutkách