Pochoutky s Petrem Štěpánkem

Vařit trochu exoticky s hercem Petrem Štěpánkem se odhodlalo naše pochoutkové duo. Naďa Konvalinková s Patrikem Rozehnalem se naučili bami goreng – thajské masové jídlo s ostrou příchutí. A u toho si samozřejmě příjemně povídali...

Během vaření se dozvíte i něco o zásadách v indonéské kuchyni, Petr Štěpánek prozradí něco ze svých hereckých začátků i hereckého zákulisí. Budeme se bavit o jídle, soutěžit a poslouchat písničky.

Bami goreng (ostré thajské jídlo)
Ingredience: 4 cibule nakrájené na silnější půlkolečka, 2 větší mrkve nakrájené na tenké šikmé plátky nebo nudličky, 1/2 kg žampiónů nakrájených na plátky, 5 stroužků česneku rozmačkané či utřené se solí, 1/2 kg kuřecího masa (prsa) nakrájeného na krátké nudličky nebo kostky naložených ve směsi asi 5 lžic oleje, 2 lžic sojové omáčky, 4 lžiček ostrého (nejlépe thaiského kari) a 2 lžiček zázvoru

Postup: Ve velké a hluboké pánvi (nebo Woku) rozpálíme olej. Pracujeme velmi rychle na velkém plameni. Přidáme naložené maso a velice rychle opékáme, za občasného promíchání, asi tak 3–4 minuty až je všechno maso hnědé. Nesolíme. Pak hned přendáme maso z pánve do misky. Dolejeme oleje, rozpálíme a vsypeme cibuli a mrkev a chvíli restujeme. Po chvíli (cca 2 minuty) přidáme česnek, promícháme a hned přidáme indické kari, promícháme. Chvíli ještě restujeme a přidáme žampióny. Promícháme, osolíme (3–4 pořádné špetky), zmírníme trochu plamen a za občasného míchání restujeme dokud žampióny nepustí vodu a nezmenší svůj objem tj. cca. 4–5 minut. Pak přidáme opečené maso z misky, promícháme, osolíme podle chuti a odstavíme pánev.
Na druhé velké pánvi rozpálíme 2 lžíce oleje a přidáme uvařenou rýži. Na velkém plameni chvíli intenzivně opékáme (cca. 3–5 minut). Můžeme posypat trochou kari a pak přidáme směs z první pánve. Velmi dobře promícháme a ještě asi minuty restujeme. Vypneme. Hotovo.


Petr Štěpánek v Pochoutkách

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka