Pochutnejte si na kedlubnovém fumetu. Hutnou polévku si užil Václav Kopta

V restauraci Villa Voyta vévodí šéfkuchař Lukáš Jelínek, který Naďu Konvalinkovou s Patrikem Rozehnalem naučil připravovat krémovou polévku z kedluben. Na ochutnávku dorazil i Václav Kopta. Oblíbený herec mimo jiné prozradil, jak si užívá uniformu šoféra autobusu.

Kedlubnová polévka

4 kedlubny
oříšek másla
4 brambory
100 ml smetany (minimálně 30% tuku)
1,5 l zeleninového vývaru
2 cibule
2 stroužky česneku
sůl
pepř
muškátový oříšek
petrželka na ozdobu

Postup:

Do rozpáleného hrnce dáme máslo a na větší kostky nakrájené kedlubny a orestujeme. Po dvou minutách přidáme na větší kousky nakrájenou cibuli a dva stroužky česneku.

Až je vše měkké, polévku rozmixujeme tyčovým mixerem, dochutíme a můžeme podávat

Přilijeme zeleninový vývar, osolíme, opepříme, vložíme na kostky nakrájené brambory, přidáme smetanu a provaříme. Až je vše měkké, polévku rozmixujeme tyčovým mixerem, dochutíme a můžeme podávat.

Ozdobit můžeme nasekanou petrželkou a kapkou oleje (olivový nebo oříškový nebo dýňový).

Zeleninový vývar

kořenová zelenina
voda
nové koření
celý pepř
cibule

Václav Kopta ochutnával už v kuchyni

Postup:

Na pánvičce si opečeme nakrájenou cibuli a nakrájenou kořenovou zeleninu.

Opečenou zeleninu dáme do kastrolu s vodou. Vaříme na mírném ohni přibližně pět hodin.

Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek pracuje jako šéfkuchař v restauraci Villa Voyta v Praze 4. Učil se mimochodem u Zdeňka Pohlreicha. Vařil i v japonském Tokiu (demichef v hotelu Renaissance) a Francii (Grasse - restaurant La Bastide St-Antonie oceněný dvěma michelinskými hvězdami). Rád používá čerstvé suroviny a vaří vše od základu. Je usměvavý a práce ho těší.