Počítače v Psychiatrické nemocnici Kosmonosy ochromil kyberútok. Péče o pacienty není ohrožena

31. březen 2020 07:17

Počítačovou síť v Psychiatrické nemocnici Kosmonosy na Mladoboleslavsku ochromil kyberútok. Počítače nefungují, péče o pacienty však není nijak ohrožena, informovala ředitelka nemocnice Dana Kolářová. Útok vyšetřují krajští kriminalisté jako trestný čin neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací, řekla mluvčí středočeských policistů Veronika Čermáková.

irus zaútočil podle Kolářové na nemocniční počítače v pátek během dopoledne. „S pomocí ministerstva (zdravotnictví) to řešíme, poslali nám pracovníky, kteří nám čistí počítače. Nejdříve ve středu budeme v provozu,“ řekla Kolářová. Ministerstvo podle ní začalo nemocnici pomáhat neprodleně poté, co kybernetický útok oznámila.

Péče o pacienty je nadále zajištěná, místo počítačů používají zaměstnanci papír a tužky. „Vrátili jsme se do dávnověku,“ řekla Kolářová.

Policie přijala oznámení o kybernetickém útoku v pátek. „Tímto případem se zabývají kriminalisté z Mladé Boleslavi a krajští kriminalisté z odboru kybernetické kriminality,“ řekla mluvčí krajské policie Čermáková. Kriminalisté podle ní nyní zajišťují důkazy.

„Dostali jsme informaci o tomto útoku a řešíme ho,“ řekl mluvčí Národního úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost Radek Holý.

Útok na kosmonoskou nemocnici není prvním podobným v Česku. Kybernetický útok postihl 11. prosince počítačový systém nemocnice v Benešově. Zařízení fungovalo omezeně, do plného provozu se vrátilo 30. prosince. V polovině února začala nemocnice přijímat dárce krve, šlo o poslední část nemocnice, která po útoku zůstávala mimo provoz.

Kybernetický útok zasáhl 13. března i Fakultní nemocnici v Brně. Základní provoz nemocnice byl i po počítačovém útoku zachovaný. Nemocnice postupně vyměňuje pevné disky a spouští jednotlivé počítače, které útok vyřadil z provozu.

Psychiatrická nemocnice v Kosmonosech u Mladé Boleslavi je dlouhodobě obsazena zhruba z 95 procent. Pro pacienty má připraveno zhruba 600 lůžek, z toho asi 500 jich je přímo v Kosmonosech, necelá stovka na dislokovaném pracovišti v Sadské na Nymbursku. Ročně nemocnicí projde asi 2100 pacientů.

Nemocnice poskytuje jak hospitalizační, tak ambulantní psychiatrickou péči s využitím různých terapeutických postupů. Léčí pacienty se všemi diagnózami, pacientem kosmonoské nemocnice se může stát člověk starší 18 let, děti nemocnice neléčí. Zaměstnává zhruba 500 lidí. Patří mezi nejstarší léčebny v Česku, první pacienty přijala v roce 1869.

zdroj: ČTK
Spustit audio