Pod někdejší vojenskou pevností u Jaroměře je 35 kilometrů podzemních chodeb

25. únor 2014
Česko – země neznámá

Pevnosti zaujímají mezi památkami výjimečné místo, neboť to nejsou jen zajímavé a často unikátní stavby, ale mají i své ojedinělé technické zvláštnosti, tajemná místa a bohatou historii. Pevnost Josefov u Jaroměře na Královéhradecku není výjimkou. A tak můžete obdivovat mohutné hradební valy, hluboké obranné příkopy a také síť podzemních chodeb.

Přestože návštěvní okruh měří jen jeden z celkových 35 kilometrů podzemních chodeb, ocitnou se návštěvníci v nejzajímavějším úseku přímo pod bývalým hřbitovem. Romantika prohlídky je umocněna ještě světlem svíček, které návštěvníci obdrží při vstupu.

Pevnost byla založena roku 1780 rakouským císařem Josefem II. A jejím hlavním úkolem bylo bránit severní hranice rakouské říše proti Pruskému království. Zároveň ale byla i obrovskou zbrojnicí, skladištěm střelného prachu, zásob jídla a v neposlední řadě poskytovala bezpečné ubytování vojákům i civilistům.

Vojáci na svých stavbách nešetřili a často se při nich uplatnili i nové technologie. Tahle stála tehdy Habsburky 10,5 milionu zlatých. A nebyly na ni použité zlaté cihly, jak se domníval císař, když viděl konečnou sumu, nýbrž cihly poprvé vypálené pomocí kamenného uhlí.

Hradební příkop

Chodby nejsou moc vysoké, některými úseky projde jen člověk, který má méně než 175 cm. To mělo ovšem svůj důvod: pruští vojáci totiž nosili vysoké čepice, a kdyby se náhodou dostali do chodeb, tak by se jim asi hodně špatně utíkalo.

Průvodce vás v podzemních chodbách upozorní nejen na triky, jak utíkat, jak se v nich orientovat, ale zmíní i historické postavy, jejichž duchové se tu prý čas od času zjevují. A tak tu údajně můžete potkat třeba tajemnou postavu v černém nebo červeném plášti, což je duch tesaře, který na stavbě pevnosti pracoval a byl podezřelý z toho, že ukradl plány vojenské stavby, za což byl následně oběšen. S průvodcem se ale určitě budete cítit bezpečně. Provází totiž zdejšími chodbami už 150 let.

Více na www.pevnostjosefov.cz.


Zvětšit mapu

Spustit audio