Podblanicko je všude tam, odkud je vidět Velký Blaník, říká historik a muzejník Radovan Cáder

15. říjen 2021

Chráněná krajinná oblast Blaník se rozprostírá v okolí bájné české hory nedaleko Vlašimi na Benešovsku. Přirozenou osou celé oblasti, která je mozaikou lesů, polí, luk a menších rybníků, je romantická říčka Blanice. Kromě toho je protkaná sítí turistických cest, poznávacích stezek i cyklotras. Krásnou lokalitou plnou zajímavostí nás v pořadu Tady to znám provedl historik a ředitel Muzea Podblanicka Radovan Cáder.

Chráněná krajinná oblast Blaník je nejmenší u nás. Rozprostírá se na pouhých 42 kilometrech čtverečních. „Je to krajina, která přiléhá k souvrší Velkého a Malého Blaníku. Je velice půvabná a je to typická krajina středních Čech. Svoji podobu získala už ve středověku a od té doby se příliš nezměnila,“ říká Radovan Cáder.

Přesnou charakteristiku Podblanicka bychom podle něj našli ve filmu Vesničko má středisková, který se tam natáčel. „Když vesnický doktor v podání Rudolfa Hrušínského jede tou svojí obouchanou škodovkou, kličkuje silnicí a říká svému psovi: 'Alpy tě ohromí, Karle, ale tohle, to tě dojme,'“ cituje muzejník. „A přesně takové Podblanicko je.

Stezky na Velký Blaník

Nejpozoruhodnějším místem je pochopitelně Velký Blaník. „Typově trochu odpovídá hoře Říp. Je to hora, která vyčnívá z té krajiny, nikoli proto, že je vysoká, ale proto, že je tam dominantní. Proto už od pravěku přitahovala lidi, odjakživa táhla pozornost a stala se díky tomu horou bájnou a mytickou,“ vysvětluje Radovan Cáder.

Radovan Cáder

Na Velký Blaník vedou dvě stezky, jedna od Louňovic pod Blaníkem, druhá z opačné strany od Kondrace. Nahoře turista nejprve uvidí ohromné kamenné valy patřící k halštatsko-laténskému pravěkému hradišti, které tam stávalo. Dodnes jsou prý velmi dobře patrné. Na samotném vrcholu pak stojí rozhledna.

„Je to krásná třicetimetrová dřevěná věž ve tvaru husitské hlásky, která byla postavena za druhé světové války. Vidět je z ní nejen celé Podblanicko, ale třeba i Šumava nebo Praha, když je hezké počasí,“ dodává muzejník.

Na sousední Malý Blaník je výstup o něco snazší, protože je cesta méně strmá. Na jeho vrcholu pak můžete objevit krásnou romantickou zříceninu barokní kaple sv. Máří Magdalény, uprostřed které roste majestátní smrk.

Jaká další zajímavá místa Podblanicka můžete navštívit, kde najdete pobočky Muzea Podblanicka a jak to bylo s pověstí o blanických rytířích, se dozvíte při poslechu celého pořadu.

Spustit audio