Poděbradsko, Královéměstecko na Nymbursku a oblast kolem Skalska na Mladoboleslavsku jsou součástí systému Pražské integrované dopravy (PID)

8. březen 2021

Od 7. března jsou další oblasti středních Čech součástí Pražské integrované dopravy . Jedná se o Poděbradsko, Královéměstecko na Nymbursku a oblast kolem Skalska na Mladoboleslavsku. Díky Tarifu PID ušetří cestující zejména při pravidelném dojíždění.

Na Poděbradsku a Královéměstecku bylo od tohoto data zavedeno 6 nových autobusových linek PID (539-542, 598 a 599) a u jedné linky PID došlo k úpravě (463).

Linka 540 zajistí spojení Poděbrad s Nymburkem přes obce Pátek, Kouty, Úmyslovice, Netřebice a Rašovice. Díky tomuto dopravnímu řešení získávají uvedené obce nové přímé spojení s Nymburkem (nyní jen Poděbrady).

Linka 598 je vedena v trase Poděbrady – Městec Králové (- Sloveč – Kněžice – Chroustov), u které došlo k mírnému posílení provozu a zavedení návazností v Poděbradech na vlaky do Prahy.

Linka 540 je provázaná s novou autobusovou linkou 541, která díky garantovanému přestupu v Netřebicích nabídne pro Městec Králové, Senice, Úmyslovice, Činěves a Dymokury spojení jak do Poděbrad, tak do Nymburka ve špičkách každou hodinu. Zároveň bude zachováno školní spojení pro Rožďalovice, Dymokury a Dlouhopolsko. Díky lince 541 budou moci cestující z vybraných obcí vyjma školních spojů využít i nových spojení (např. v sedle).

Severní část Královéměstecka obslouží prodloužená linka 463 z Rožďalovic, odkud pokračují po trase dnešní linky H21 do Městce Králové. Vybrané spoje jsou vedeny v celé části trasy, tj. až do Mladé Boleslavi. 

Přímé spojení pro obce Záhornice, Dymokury, Činěves, Podmoky, Vrbice, Okřínek a Senice (vybrané spoje) zajistí linka 542. Pro obyvatele Činěvsi, Velenic bude ve vybraných spojích zajištěn přestup na linku 599 v obci Podmoky z/do Městce Králové.

Linka 539 zajistí spojení Poděbrad s Křečkovem.

Pro spojení s Kolínem lze využít nové linky 599, u které došlo k zajištění návazností na vlaky linky S15. Ve špičkách nabídne dvouhodinový interval. O víkendu budou prozatím zavedeny tři páry spojů.

Na současných linkách 673 a 674 došlo k úpravě linkového vedení tak, aby více reflektovalo reálnou poptávku. Linka 673 je nově vedena v trase Nymburk – Sovenice, dále do Křince pojedou pouze vybrané spoje.

U linky 674 došlo ke změně trasy, do Netřebic pojedou pouze vybrané školní spoje (ve směru Křinec), nově také linka obslouží obec Křečkov.

Na území města Nymburk je linka 433 zkrácena k vlakovému nádraží. V úseku Nymburk, Hlavní nádraží – Nymburk, Lokomotivní depo je nahrazena linkou 540. Ve směru Nymburk, Lokomotivní depo budou i nadále vedeny linky PID 673 a 674, které nabídnou celodenně souhrnný interval 60 min.

Oblast Skalska

V oblasti Skalska byly zrušeny dvě stávající linky 250 019 a 260 630. Ty budou nahrazeny novými linkami PID 728 a 729, které budou až na výjimky vedeny v trasách dosavadních linek.

Změnou pro linku 728 bude obsluha zastávek Stránka,Tajná a Stránka,Ostrý,rozcestí a také obsluha zastávky Kluky všemi spoji. U linky 729 budou všechny spoje obsluhovat zastávku Krnsko,Řehnice, zároveň vybrané spoje budou prodlouženy až do Skalska.

V rámci integrace dojde i ke změně časových polohy spojů. U linky 728 bude zachován svoz na ranní a odpolední směnu ve ŠKODA AUTO v Mladé Boleslavi a odvoz z ranní směny. Také zůstane zachován odpolední pár školních spojů z Mladé Boleslavi do Skalska. Ostatní spoje projdou mírnou úpravou v časových polohách, aby byly více proloženy s vlakovým spojením Mšeno – Mladá Boleslav (linka S33) a také s linkou 729. U linky 729 se nově zavedou svozy na všechny směny ve ŠKODA AUTO a také odvozy ze všech směn. Dojde také k přidání 1 páru spojů. V ostatních časech budou spoje upraveny za účelem prokladu spojů s linkou 728.

Obě linky budou ze zast. Mladá Boleslav,aut.st. odjíždět ze stanoviště 28.

Ostatní spoje a linky v oblasti se nemění, jejich změna proběhne v rámci integrace Mladoboleslavska cca v polovině roku 2021.

autor: Von | zdroj: https://pid.cz/
Spustit audio