Poděbradští profesionální hasiči mají stále více výjezdů. Pomoci by jim měla plánovaná nová stanice

14. červenec 2021

Hasiči v Poděbradech budou mít nové zázemí. Stanice vznikne u ulice Palackého na výjezdu na Hradec Králové. Ta současná je malá a dlouhodobě nesplňuje ani základní hygienické podmínky. První krok k výstavbě udělalo město Poděbrady, které věnovalo pozemek o rozloze téměř 5 tisíc metrů čtverečních.

Poděbradští profesionální hasiči mají každý rok stále více výjezdů, letos už jich bylo 220. Jejich hasební obvod je velmi rozsáhlý. "Je to 35 obcí plus místní části. Zajíždíme na Kolín, takže Pečecko. Celý Městecko, vlastně to hraničí tahleta silnice na Jičín, Dymokury, Činěves až do Chotěšic, dálnici nám prodloužili až na Chlumec nad Cidlinou. Dále máme i Poříčany, když je něco většího, protože po dálnici jsme tam rychle," přibližuje velitel hasičské stanice v Poděbradech Zdeněk Skoupý.

Nevyhovující šatny

Poděbradským hasičům ale chybí pro tak velké množství výjezdů odpovídající zázemí. Stanice vybudovaná v roce 1940 přestavbou původní elektrické rozvodny velikostí už nestačí. Osobní prostory pro hasiče jsou nevyhovující.

"Tohle to je nevětratelný. Už nám to nestačí na velikost, na to, co má hasič za oblečení a všeho, tak se nevejdeme. A celej život se odehrává tady. V této místnosti 4x4 metry. Tady se školí, tady se jí, tady se dělá všechno. Je to denní místnost," předvádí velitel zázemí pro hasiče a doplňuje, jak je komplikovaný i výjezd techniky. "Dříve byl výjezd do ulice, ale tamtudy se s novou technikou na výšku nevejdeme. Takže musíme složitě přes dvůr. Musíme otevírat dvoje vrata a celý je to ruční, takový archaický, žádný automat."

Historický hasičský vůz

Poděbradští hasiči se starají také o historickou techniku v majetku města. Například o parní dvoucylindrovou stříkačku z roku 1900, která poprvé zasahovala v roce 1905 při požáru stodoly v Poděbradech.

O nevyhovujících podmínkách v poděbradské stanici ví ředitel hasičů okresu Nymburk Luděk Turek, pod kterého ti z Poděbrad patří. "Například otázka garáží, kdy není možné namontovat odsávací zařízení, protože ten strop je prostě nízko. Je to taky o tom, že hasiči k té své činnosti potřebuj i ten okolní prostor, kam uloží své prostředky."

Město Poděbrady věnovalo státu pro vybudování nové stanice pozemek o výměře 4900 metrů čtverečních v hodnotě minimálně 5 milionů korun. Místo pro novou stanici hledalo město 10 let potvrzuje starosta Poděbrad Jaroslav Červinka ze Starostů a nezávislých:
"Najit to místo, aby bylo města, bylo vhodné a splňovalo všechny podmínky stavebního zákona, tak to bylo těžké. Jsem optimista a věřím, že do tří, čtyř let by se to mohlo realizovat."

Vizualizace nové stanice HZS Poděbrady

S termínem výstavby je ale opatrný generál Miloslav Svatoš, ředitel Hasičského záchanného sboru Středočeského kraje. "My jsme organizační složka státu a jsme závislí na státním rozpočtu. Naší snahou bude začít, co nejdříve, protože opravdu je potřeba to změnit a stanici postavit. Všechno se odvíjí od získání finančních prostředků. Bude to obdobný projekt, jako v Čáslavi nebo v Milovicích."

Kolik bude nová stanice stát nechce nyní nikdo odhadovat. Před pěti lety podobná stanice v Čáslavi vyšla na 32 milionů, loni otevřená v Milovicích už na 55 milionů.

autoři: Josef Podolák , JMys
Spustit audio