Poděbrady: cyklisté a in-line bruslaři na lázeňskou kolonádu nepatří. Dohlíží na to asistenti strážníků

11. září 2019

Jízda na kole patří v Polabí k oblíbeným sportovním aktivitám. Cyklostezky jsou třeba v okolí Poděbrad. Přímo v lázeňském městě by ale cyklisté měli pozorně sledovat dopravní značky. Hlavně na kolonádě a v přilehlém parku, kde je jízda na kole zakázaná. Radnice se teď rozhodla dodržování pravidel víc hlídat. Městská policie pověřila tímto úkolem asistenty strážníků.

Ti za týden napočítali během týdne asi padesát cyklistů, kteří porušili předpis a vjeli do zóny označené zákazovými značkami. Cílem hlídky je působit hlavně preventivně. Cyklistům a taky třeba in-line bruslařům tak muži rozdávají letáky s informacemi, jak se v lázeňské zóně správně chovat. V případě většího problému si můžou přivolat městské strážníky. Ti od začátku letošního roku zaznamenali na kolonádě a v blízkém okolí přibližně 200 přestupků způsobených cyklisty.

Někteří cyklisté a in-line bruslaři by chtěli, aby pro ně nechala radnice na kolonádě vyznačit speciální jízdní pruh. To ale vedení města podle starosty Jaroslava Červinky (STAN) odmítá. Asistenti strážníků budou kromě cyklistů a bruslařů dohlížet i na další věci. Měli by třeba hlídat, jestli návštěvníci neničí městskou zeleň nebo nenechávají pobíhat psy po trávě.

autor: Michal Trnka
Spustit audio