Poděbrady po víkendovém dešti: desítky polámaných stromů, zaplavená kolonáda. Pro zraněnou ženu přiletěl vrtulník

29. červen 2020

Varování meteorologů před deštěm a bouřkami se o víkendu naplnilo. Problémy byly zejména v Poděbradech a na dalších místech na Nymbursku a Kolínsku.

V Poděbradech hasiči i zaměstnanci Technických služeb odstraňovali desítky popadaných stromů, zaplavená byla i lázeňská kolonáda. „Během čtvrt hodiny to bylo peklo, spadlo 25 milimetrů včetně krup,“ popsal situaci ve městě poděbradský starosta Jaroslav Červinka (STAN).

Jeden ze stromů v místním kempu vážně zranil ženu, pro kterou musel přiletět záchranářský vrtulník. „Celkovou škodu po deštích zatím nedokážu odhadnout,“ dodal starosta Červinka.

Na Nymbursku vyjížděli hasiči od neděle do dnešního rána v souvislosti s počasím téměř šedesátkrát  - nejčastěji v Poděbradech a také například v Pískové Lhotě, Městci Králové nebo Kněžicích.

Desítky polámaných stromů za sebou nechal v Poděbradech víkendový vichr a déšť

Kromě toho zasahovali zhruba desetkrát i na Kolínsku, jednotlivé zásahy zaznamenali i v ostatních částech kraje.

Déšť, který začal v neděli, bude pokračovat i během pondělí a rozšíří se i na Moravu a do Slezska. Zároveň se podle meteorologů z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) až o deset stupňů ochladí. Teploty se však v úterý obratem vyšplhají zpět a po zbytek týdne se udrží kolem letních pětadvaceti stupňů. Od středy budou mraky i srážky znovu přibývat.

autoři: Radek Duchoň , Von
Spustit audio