Podívali jsme se do Národního technického muzea

28. leden 2012
Region expres , Region expres , Region expres

Zavítali jsme do Národního technického muzea v Praze. Zajímala nás dopravní expozice. Slovo dostal ředitel železničního muzea Jiří Střecha a o modelech vyprávěla Olga Šámalová.

Národní technické muzeum má od svého vzniku pochopitelně i expozici zaměřenou na železnici. Snaží se dokumentovat dějiny zaměřené na české území. I právě z tohoto důvodu byl v nedávné minulosti muzeu svěřen areál bývalého lokomotivního depa na Masarykově nádraží v Praze, kde se připravují hlavní expoziční prostory. Region expres ale zaměřil pozornost na samotné Národní technické muzeum. Slovo dostal ředitel železničního muzea Jiří Střecha.

V závěru loňského roku Národní technické muzeum připravovalo pro své návštěvníky zajímavý dárek. Přibyla další expozice. Má přímou vazbu i na železnici. Informovala o ní Olga Šámalová, vedoucí odboru prezentace a práce s veřejností.


Zprávy z železnice:
Zajímá vás, jaká zpoždění v loňském roce nabíraly vlaky na českém území? České dráhy zveřejnily statistiky, z nichž vyplývá, že každý třináctý vypravený vlak měl zpoždění. V jedné třetině kvůli nenadálé události. Mezi ně patří nehody nebo kalamity. Možná překvapivým zjištěním je pak fakt, že nejméně spolehlivé spoje byly vnitrostátní i mezistátní rychlíky.

Zhruba každý pátý z nich nedodržel jízdní řád. Podle toho letošního České dráhy vypraví denně více jak sedm tisíc spojů. Region expres vás už v minulosti informoval o tom, že společnost od prosince loňského roku přistoupila na evropský systém odškodnění cestujících. Co to v praxi znamená? Pasažéři nově mohou po hodinovém čekání na spoj požadovat po dopravci vrácení peněz. Užitečná rada, co říkáte?

Spustit audio