Podívali jsme se na železniční zkušební okruh u Velimi a do zákulisí nostalgických jízd

28. duben 2012
Region expres , Region expres , Region expres

Antonín Blažek, náměstek generálního ředitele Českých drah pro osobní dopravu, nás vzal na železniční zkušební okruh u Velimi a Petr Pavlík nechal nahlédnout do zákulisí příprav jízd nostalgických vlaků.

V první reportáži jsme zaměřili pozornost na zkušební okruh u Velimi. Velmi blízko k němu má současný náměstek generálního ředitele Českých drah pro osobní dopravu Antonín Blažek. Právě pro Výzkumný ústav železniční coby student zpracovával diplomovou práci. Později se stal jeho generálním ředitelem.

Pravidelně vás prostřednictvím Region expresu informujeme o nostalgických jízdách. Jak je složité ale takový parní vlak vypravit? Alespoň malou odpověď vám nabídneme. Povídali jsme si s Petrem Pavlíkem, stojícím za organizací těchto jízd.


Stalo se:
V pražském Národním technickém muzeu se o víkendu slavilo. Lokomotiva „Hrboun“ řady 375.007 měla totiž 101. narozeniny. Jedná se o největší exponát sbírky, který se těší obrovskému zájmu malých i velkých návštěvníků - je to rychlíková parní lokomotiva. Zájemci si mohli prohlédnout stanoviště strojvedoucího a co především - na speciálně upraveném lehátku mohli vidět hnací nápravu.

V Národním technickém muzeu bylo možné získat také autogram populárního televizního a rozhlasového moderátora Václava Žmolíka. Ten propůjčil svou tvář prezentaci sbírky Pomozte zachránit Rosničku. Tedy lokomotivu řady 464.202.


Pozvánky:
První květnový den jste zváni na otevření Řepařské drážky v Sendražicích na Kolínsku. Své brány už otevřelo také muzeum Českých drach v Lužné u Rakovníka. Zajet můžete každou sobotu také do železničního muzea Zlonice. Otevřeno mají od 9 do 15 hodin. K vidění je expozice zabezpečovacího zařízení, průmyslové lokomotivy nebo například nákladní vozy.

Pro milovníky nostalgických jízd ve Středočeském kraji nabízíme ještě připomenutí dvou akcí připravovaných na měsíc květen - 19. května vyjede „Vlak na Dobříš“ za slavnostmi jara. V čele se bude pyšnit „čtyřkolák“.

Pro změnu 26. května se pak můžete vydat S Posázavským Pacifikem za pokladem do Postupic. Pojede se z branického nádraží přes Jílové, Čerčany a Benešov.


Pokud se chcete na některém z příštích vydání Region expresu podílet, stačí se ozvat na mailovou adresu pavel.petr@rozhlas.cz.

autor: Pavel Petr
Spustit audio