Podle čeho vybírat plastový kompostér

27. listopad 2020

Kvalitní materiál na výsadbu květin, na přihnojení trvalek, trávníků, takový, u něhož budete znát na 100 % jeho minulost, to je kompost. Pokud nemáte možnost založit v zahrádce ten klasický, můžete zakoupit na jeho „výrobu“ plastový kompostér. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:

„Upřednostňoval bych ten co nejobjemnější, z odolného materiálu, s dostatkem větracích otvorů, takový, který neleží přímo na zemi, má nožičky, mezi kterými lze odebírat zkompostovaný materiál. Kompostér a koupené kultury kompostových mikroorganismů jsou dobrým pomocníkem. Ale jen tam, kde začínáme od nuly. Pokud už nějaký kompost v zahradě máme, není problém naočkovat čerstvý materiál jím.

Kuchyňské zbytky, trvalky, zemina z květináčů, to vše do kompostéru patří

Musíme počítat s tím, že i do kompostéru je třeba organický materiál míchat, že ho musíme udržovat přiměřeně vlhký. Pokud na něj dáme víko, nebo ho máme ve ‚srážkovém stínu‘ pod stromy či keři, musíme ho zalévat. Do kompostéru přidáváme s organickou hmotou ze zahrady též živiny (močůvka, hnůj, rohovinové moučky či piliny, hnojivo typu NPK, jen dusíkaté,…).

Hnojiva dodávající vápník ve větším množství (vápno, vápenec, dolomit, dusíkaté vápno,…) zpomalují rozklad, ta se přidávají až do hotového kompostu. Míchají se do něj při posledním přehazování. Ale pozor, jen do kompostu, který používáme k běžným rostlinám, ne k těm vápnostřežným.“

Spustit audio

Související