Podporu Pavla jako zradu nevnímám. Babišova kampaň mi potvrdila, že se na prezidenta nehodil, říká místopředseda ANO Vondrák

Předsednictvo hnutí ANO se bude příští týden zabývat výsledkem prezidentských voleb a také tím, že jeho místopředseda, poslanec a hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák v nich veřejně podpořil Petra Pavla proti svému stranickému šéfovi. Mělo to vliv na prohru Andreje Babiše? Byl to podraz a krok proti zájmům voličů hnutí, jak to veřejně komentovali jeho další místopředsedové? A jak by ANO mělo na výsledek voleb reagovat? Tomáš Pancíř se ptal Iva Vondráka.

Andrej Babiš dostal ve druhém kole prezidentských voleb o 960 tisíc hlasů méně než Petr Pavel. Máte z výsledku radost?

Ne, určitě nemám radost z neúspěchu ostatních. Tím chci říct, že z toho nemám radost v tom smyslu, že bych to někomu přál nebo nepřál. Myslím, že je to výsledek a je třeba ho takto vnímat.

Máte pocit, že jste výsledku voleb svým prohlášením pomohl?

Rozdíl byl tak velký, že jej moje prohlášení nemohlo ovlivnit.

K tomu se ještě za chvíli určitě dostaneme, teď ale k výsledkům. Když se podíváme konkrétně na výsledek v Moravskoslezském kraji, byl to jeden ze tří krajů, kde vyhrál Andrej Babiš. Získal tam přes 53 procent hlasů. Máte pocit, že by bez vaší veřejné podpory dostal ještě více hlasů, nebo to výsledek neovlivnilo?

Čtěte také

Když se podíváte na dané tři kraje, kde Andrej Babiš získal nejvíce hlasů, jsou to ty, které nazývám „strukturálně postižené“. Když jsem se díval na výsledky voleb u nás v kraji v různých oblastech, zcela určitě se projevilo to, že oblasti, které jsou sociálně slabší, dávaly Andreji Babišovi více hlasů. Myslím, že to je něco, co může do budoucna ovlivnit i naši krajskou politiku a říci, co je důsledkem toho, že lidé takto volili.

Když mluvíme o důvodech, proč právě v těchto třech krajích, tedy Karlovarském, Ústeckém a Moravskoslezském, Andrej Babiš vyhrál, máte dojem, že to má historické souvislosti, nebo to ukazuje, že současná vláda právě dané regiony zanedbává?

Myslím, že platí to druhé. Současná vláda má dost problémů, které musí řešit, a to se samozřejmě promítá do nálady lidí. Samozřejmě to vnímají mnohem citlivěji ti, kteří jsou sociálně slabší. Myslím, že to určitě ovlivnilo rozhodování těchto lidí ve volbách.

Vyjádřil jsem svůj občanský postoj a za tím si stojím.

Jste místopředsedou, členem nejužšího vedení, předsednictva a stínové vlády hnutí ANO. V této pozici jste se rozhodl veřejně podpořit soupeře svého stranického předsedy. Vaše kolegyně z vedení hnutí, šéfka poslaneckého klubu Alena Schillerová, označuje veřejné vyjádření podpory Petru Pavlovi za zradu a podraz. Naposledy to řekla dnes dopoledne ve vysílání Českého rozhlasu Plus. Vy to tak nevnímáte?

Ne, já to tak nevnímám. Myslím, že pravda má přeci přednost. Jsou to prezidentské volby a ne volby, které by byly o hnutí ANO, pětikoalici nebo komukoliv dalším. Podle mého názoru jsem vyjádřil svůj občanský postoj a za tím si stojím. Myslím si, že kampaň tak, jak probíhala, mě utvrdila v tom, že Andrej Babiš se na funkci prezidenta jednoduše nehodil.

Konzultace na WhatsAppu

Řekl jste své výhrady a postoj kolegům v předsednictvu, ve stínové vládě nebo přímo Andreji Babišovi osobně do očí?

Upřímně, dlouho jsme se o tom vůbec nebavili a musím říct, že takovou tou poslední kapkou do kalichu hořkosti pro mě bylo to, když jsme měli svolanou tiskovou konferenci na 12.30 a v 11.30 se před tím mělo sejít předsednictvo, aby na prezidenta vybralo vhodného kandidáta – a večer před tím Andrej Babiš vystoupil s tím, že jím bude on. Nezlobte se na mě, ale pro mě je to v podstatě něco, co považuji za neseriózní způsob jednání. Myslím, že jsem se v tomto rozhodoval naprosto přesně a takto jsem se hned poté i vyjádřil.

Čtěte také

Andrej Babiš s vámi jako členy předsednictva svou kandidaturu vůbec nekonzultoval?

Mluvilo se o ní, řekněme, na WhatsAppu, ale nějaké jednání na předsednictvu, kde bychom si řekli, kdo a jak by měl kandidovat, nikdy neprobíhalo. Diskuse neproběhla, i když se hovořilo o tom, že by proběhnout měla, protože se domnívám, že něco, co bych nazval primárkami, bychom potřebovali - tedy představit si kandidáty, jaké mají názory na své fungování na Hradě a podobně. To mi tady chybělo. Ono zkratkovité navržení pana předsedy do dané funkce mi přišlo podivné a příliš autokratické. Omlouvám se, ale myslím, že se tyto věci musí řešit jinak.

Kdybyste jednání předsednictva opravdu měli, vystoupil byste proti tomu, aby Andrej Babiš kandidoval?

Ano, kdybych tam byl, vystoupil bych. Bohužel to bylo svoláno prakticky ze dne na den, bez nějakého delšího plánu. A hlavně měla proběhnout tisková konference a hodinu předtím se na tom předsednictvo mělo shodnout. Připadá mi, že to už je čistě o potvrzení toho, co předem oznámil pan Babiš v TV Nova.

Jmen bylo více. Zaznívalo mezi nimi i to Martina Stropnického.

Myslíte si, že kdyby za hnutí ANO kandidoval někdo jiný, byl by v tuto chvíli prezidentem?

Těžko říct, to nevíme nikdo. Především nevíme, kdo by to měl být, jmen bylo více. Dokonce zaznívalo i jméno Martina Stropnického. Přiznám se, že Martin Stropnický by mohl mít nadhled, který by funkce prezidenta potřebovala, ale nakonec se tak nestalo. Bylo to unáhlené, rychlé a bez projednání. Z tohoto pohledu se mi to nelíbilo.

Pořád říkáte, že to bylo rychlé, ale ono to přeci bylo na poslední chvíli?

Právě to tím myslím. Bylo to rychlé tím, že to bylo na poslední chvíli.

‚Řešit Vondráka‘

Nic ale přeci nebránilo tomu, abyste o tom jednali měsíce dopředu?

Jak říkám, já jsem nekandidoval, v předsednictvu nás je více a pořád se o tom spekulovalo někde na WhatsAppu. Tak nechápu, proč by to měla být má vina. Myslím, že už na jaře loňského roku zaznělo, že by se o tom mělo diskutovat. Troufám si říct, že se k tomu možná mělo svolat i nějaké větší shromáždění, nejen předsednictvo.

Čtěte také

Chtělo to představit případné kandidáty, jednoduše to, co se běžně nazývá primárkami, které se konají v jiných stranách. Podle mého názoru měl daný proces být takto nastaven. Už se ale stavím do role, nechci říct rebelujícího, oponenta různých rozhodnutí. Neměl jsem pocit, že bych to měl nějak dále komentovat.

Příští středu, 8. února, by se mělo sejít předsednictvo hnutí ANO. Jako místopředseda jste jeho členem. Dostal jste už pozvánku? Jste zván?

Ano, pozvánka mi přišla včera večer a jsem pozván, takže se určitě chystám tam jít.

Očekáváte, že se bude jednat o tom, jestli máte v ANO zůstat?

Předpokládám, že jak už zaznělo z úst paní Aleny Schillerové, „budou řešit Vondráka“, abych citoval. Myslím, že se tam o mně určitě řeč povede. Osobně tam jdu zcela s jiným cílem a s jinou představou.

Uvažujete v tuto chvíli o tom, že byste rezignoval na nějaké funkce v hnutí ANO, například na post ve stínové vládě, nebo byste hnutí dokonce opustil?

Mám dojem, že jsem až příliš člověkem, který vyžaduje jakousi otevřenou diskusi a řešení témat, která nás trápí delší dobu, a jsem v tom osamělý, takže se domnívám, že pro mě tato funkce není klíčová. Ale jak říkám, je to o diskusi. Nechci předjímat, uvidíme, jak to bude probíhat.

Je dost lidí, kteří vnímají, že hnutí ANO už není tím, čím bylo, když do něj vstupovali.

Chápu tedy dobře, že jste připraven nabídnout funkci místopředsedy?

Ano, jsem připraven funkci nabídnout. Ale jak říkám, chtěl bych slyšet i názory ostatních, jak to vnímají oni, protože se domnívám, že diskuse, nejen na toto téma, je nezbytně nutná.

Je třeba otevřít diskusi

Máte pocit, že máte v hnutí ANO nějakou silnější podporu?

Nemohu říct, že bych měl nějakou většinovou podporu, což jsem říkal vždy. Ale myslím, že je dost lidí, kteří vnímají, že hnutí ANO už není tím, čím bývalo v době, kdy do něj vstupovali. Už je to vidět delší dobu. Podle mého názoru je to o diskusi a musíme si říct, kudy se budeme ubírat. To je podle mě mnohem důležitější, protože se teprve pak ukáže, kdo se k tomu chce přidat a kdo nikoliv.

Přesto ještě jedna věc k rozložení sil. Primátor Ostravy z hnutí ANO Tomáš Macura, který také před volbami veřejně podpořil Petra Pavla, o víkendu v rozhovoru pro iROZHLAS.cz řekl, že celá řada lidí z hnutí ANO v těchto volbách Andreje Babiše nevolila, ale má strach to přiznat. Je to tak? Říkají vám to například mezi čtyřma očima nebo po telefonu?

Ano, to mohu potvrdit.

Čtěte také

Předsednictvo hnutí ANO má rozebírat výsledky prezidentských voleb a to, jak bude hnutí pokračovat dále. Říkal jste, že tam s něčím chcete přijít. S čím?

Myslím, že je nejvyšší čas si skutečně sednout a připravit další program našeho hnutí. Nemám pocit, že bychom měli jasnou strategii a linii toho, co chceme být. Už před léty jsme v Ostravě uspořádali programovou konferenci a myslím, že skončila vcelku jasně. Troufám si říct, že jsme dané věci schválili jednomyslně.

Chtěli jsme, abychom zůstali tzv. catch-all party, stranou, která má jakýsi středně pravicový akcent. Bohužel nic z toho, na čem jsme se tehdy dohodli, se nestalo, a dle mého názoru se hnutí začalo pohybovat tak, jak zrovna potřebovalo. Myslím, že je třeba diskusi znovu otevřít, protože jsme za poslední léta ztratili podnikatele, střední třídu, učitele, vědce nebo lékaře.

Andrej Babiš je pro řadu představitelů jiných politických stran problematický. Nechtějí s ním spolupracovat.

Odešli od nás mladší voliči. Domnívám se, že to musí být nějak nastaveno, změněno. K tomu budu navrhovat, abychom svolali programovou konferenci a dané věci probrali. Jinak to bude vypadat tak, tedy nechci říct kam vítr, tam plášť, ale v podstatě budeme reagovat pouze na průzkumy veřejného mínění a to není podle mého názoru správně.

Vytváření frakcí

Když mluvíte o tom, že by se měla konat programová konference, máte představu, kam by se program hnutí ANO měl posunout? Které věci byste chtěl akcentovat?

Řekl bych, že nemusíme vymýšlet nic, co už vymýšleno nebylo. A to je to, co zaznělo během programové konference zde v Ostravě, tedy že jednoduše chceme být stranou, která bude v podstatě schopna komunikovat jak s podnikatelskou sférou, tak se střední třídou, učiteli, lékaři.

A zejména bychom si měli říct, jak ovlivnit a přitáhnout hnutí ANO mladší voliče, protože v daný okamžik průzkumy bohužel spíše ukazují na to, že jsme zaměřeni na seniorní populaci a na populaci, která má spíše nižší vzdělání. Myslím, že to do budoucna nestačí. Chtěl bych, abychom se k tomu vrátili. Je mi také blízký středopravicový akcent, ale uvědomuji si nutnost řešení sociálních problémů, které nás zde provází.

V minulých dnech jste mluvil o tom, že by v ANO měla vzniknout frakce. Jak si to prakticky představujete?

Čtěte také

Neříkal jsem, že má vzniknout. Řekl jsem, že to je možná cesta. Zareagoval bych zde na to, co se stalo na začátku loňského roku, protože už jsme s panem předsedou měli jakýsi možná i střet v tom smyslu, že už dávno nejsme onou catch-all party, ale jsme skutečně levicovou stranou, dokonce možná až moc. Tehdy, a to oceňuji, v rámci desátého výročí od založení hnutí ANO uspořádal s celou řadou politologů setkání, kde hovořili právě o tom, že při tak velké straně je nezbytně nutné vytvářet určité vnitřní skupiny, frakce v tom pozitivním slova smyslu.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš už v sobotu avizoval, že na jednání předsednictva příští týden chce řešit i své další působení v politice. Už v sobotu řekl, že lidem přeje „život bez Babiše“. V rozhovoru pro dnešní Mf Dnes dodal, že si dá politický detox. Na svém twitterovém účtu změnil svůj popis exposlance na občana. Jak to na vás působí? Máte pocit či signály, že uvažuje o tom, že by se z politiky stáhl, vzdal se poslaneckého mandátu nebo postu předsedy hnutí a byl by třeba jen čestným předsedou?

Přiznám se, že jsem to slyšel právě na dané tiskové konferenci a nikdo se v tom smyslu zatím vůbec nebavil, takže to nejsem schopen potvrdit ani vyvrátit. Do jisté míry chápu, že být v politice tak dlouho jako Andrej Babiš a být poměrně hodně vystaven tlaku, který je na něj vyvíjen, skutečně vyžaduje vysokou odolnost a řekl bych, že je to i důvodem, proč o detoxu hovoří.

Strana jednoho muže

Bylo by dobře, kdyby Andrej Babiš z politiky ustoupil?

Řeknu to stejně jako před několika lety. Dříve nebo později hnutí ANO musí počítat s tím, že Andrej Babiš nebude v jeho čele stát jako výkonný předseda, ale třeba jen jako čestný předseda. Založil projekt, který byl úspěšný. O tom není sporu. Ale je třeba si říct, kdy to bude. Vždy jsem říkal, že to bude jen a jen na jeho rozhodnutí.

To je jasné, předpokládám, že ani jeden z nás to neovlivní. Ptám se ale na to, jestli by z vašeho pohledu místopředsedy hnutí ANO bylo dobře, kdyby v tuto chvíli Andrej Babiš odstoupil?

O tom, jestli je to dobře, bych skutečně nechtěl spekulovat. Řeknu to takto. Možná to bude trošku obšírnější, ale myslím, že je třeba to říct. Pokud teď Andrej Babiš odstoupí z veškeré politiky, je podle mě více než pravděpodobné, že hnutí ANO v příštích volbách neuspěje. Volby nevyhrajeme, nebo je neprohrajeme těsně, jako tomu bylo v roce 2021. Bohužel to zaznívá celou dobu.

Čtěte také

Andrej Babiš je pro celou řadu představitelů jiných politických stran problematický. Nechtějí s ním spolupracovat. Vnímají hnutí jako stranu jednoho muže a myslím, že to je něco, co je i variantou toho, co by hnutí muselo dělat - muselo by hledat své koaliční partnery a v podstatě by se jim koaliční potenciál takto navýšil.

Předpokládám, že na jednání předsednictva budete také hodnotit kampaň před prezidentskými volbami, kterou hnutí ANO platilo. Měli jste jako členové jeho vedení možnost ovlivnit její podobu? Jednali jste někdy o strategii, o heslech? Věděli jste dopředu, jak budou vypadat billboardy?

Na žádném z představenstev jsme se o tom nebavili. V podstatě jsme schvalovali rozpočet, to znamená, že nikdo z nás v tom širším spektru neměl možnost se seznámit s titulky nebo billboardy. Od začátku jsem říkal a přál jsem si, aby kampaň byla pozitivní. Nebyla o tom ale detailní řeč na žádném představenstvu. Samozřejmě nevím, jestli probíhala nějaká komunikace v užším vedení.

Stranický triumvirát

Co je užší vedení, když osobně jste jedním z místopředsedů?

Myslím, že to všichni víme. V podstatě jde o triumvirát Andreje Babiše, Aleny Schillerové a Karla Havlíčka. Samozřejmě se k nim občas přidá někdo další, ale když se podíváte na tiskové konference, je to více než zjevné. Do hry samozřejmě vstupuje i marketingový tým, který má podle mého názoru na fungování ANO příliš velký vliv.

Troufám si říct, že kampaň z pohledu komunálních voleb byla vedena správně.

I v minulosti bylo v hnutí ANO normální, že strategii ve volbách neschvalovalo a neprojednávalo vedení?

Ve výboru jsme například projednávali kampaň, která se týkala komunálních voleb, a myslím, že jsme ji projednávali velmi podrobně a intenzivně. Domnívám se, že to bylo pozitivní, protože i to vedlo k výsledku, kterého jsme v komunálních volbách dosáhli. Podle mě se zde ukazuje, že pokud se dodrží principy komunikace a v podstatě možnost vést dialog na tom, jak to má vypadat, je to vždy pozitivní a troufám si říct, že kampaň z pohledu komunálních voleb byla vedena správně. Časování i typy billboardů byly něčím, co jsem považoval za úspěšné.

Vrátím se k vašemu postavení v hnutí ANO. Pokud s názory, o kterých jste před chvílí mluvil, v dalším směřování hnutí neuspějete, uvažujete o tom, že byste založil nový politický subjekt, například s Tomášem Macurou nebo dalšími bývalými či stále ještě současnými politiky ANO?

Teď určitě nechci, a to bych rád zdůraznil, provést něco, co by se nazvalo štěpením. Myslím, že v prvé řadě je povinností politika se domluvit. Může se ale stát, že se tak nestane. A pokud se tak nestane, pokud skutečně hnutí nebude chtít hledat své programové cíle, je otázkou, jak s tím dál.

Předpokládám, že na hejtmana budu opět kandidovat.

Možnosti vytváření ne frakcí, které štěpí, nýbrž frakcí, které budou fungovat relativně samostatně a mít svou politiku, jsou také otázkou. To je ale věc, kterou bych teď nechtěl komentovat, tedy jestli to bude za týden, za měsíc. Možná to bude i delší doba. Je to samozřejmě o tom, jak se bude celkově vyvíjet politika, protože si myslím, že problémů je k řešení velká spousta a bohužel se nám stále kumulují a neřeší.

Pavla v Ostravě uvítám

Ptám se i proto, že vám hejtmanský mandát končí na konci příštího roku. Jste rozhodnut, že budete kandidovat znovu?

Předpokládám, že kandidovat budu.

Ale nevíte za koho.

Ne, to bych neřekl. Otázku, jestli to bude za někoho jiného, bych teď nepředjímal. Domnívám se, že se nám zde v kraji už druhé volební období daří držet jakousi středopravicovou koalici a troufám si říct, že se nám daří věci realizovat. Myslím si, že na kraji to je vidět. Teď jsme dokonce měli vůbec největší nárůst HDP ze všech českých krajů, dokonce i rychlejší než Praha.

Čtěte také

Samozřejmě máme výhodu, že zahajujeme na nižším základu, to nerozporuji. Jde ale o to, zdali si lidé uvědomí, jestli je zajímá to, jak se kraj vyvíjí, nebo jestli jsem řekl, zdali podporuji či nepodporuji Andreje Babiše v prezidentských volbách. To si budou muset lidé rozhodnout. Musíme si na rovinu říct, že volby do krajů i parlamentu jsou přeci jen něco jiného. Mám pocit, že bych kraj rád skutečně viděl takový, jaký jsme si ho předkreslili v tom smyslu, že chceme, aby byl transformovaný a aby to byl kraj skutečně úspěšný a nikoli „strukturálně postižený“.

Na závěr ještě jedna věc. Nový prezident Petr Pavel avizoval, že chce ještě do březnové inaugurace jet do krajů, kde volby vyhrál Andrej Babiš, tedy i do Moravskoslezského kraje. Jste už s panem prezidentem a jeho týmem v kontaktu? Připravujete návštěvu?

Nejsem, nepřipravujeme. Myslím, že momentálně má nově zvolený prezident řadu jiných starostí. Vždy jsme ale byli vstřícní k tomu, když prezident přijel, a nejen ten aktuální, ale i bývalý - Václav Klaus byl u nás na kraji také. Řekl bych, že k bontonu patří ukázat, že respektujeme dané pozice a funkce. A budu rád, když pan Petr Pavel přijede.

autoři: Tomáš Pancíř , ula
Spustit audio

Související