Podporujte svoji imunitu, odmění se pevným zdravím

Imunitní systém je souhrn mechanismů, který chrání náš organismus před viry, bakteriemi, parazity, špatnými buňkami a dalšími škodlivými vlivy. O tom, co všechno imunitu narušuje a jak mohou vypadat její poruchy, hovořil RNDr. Milan Paulík.

Když funguje imunita málo, trpíme únavou, častými infekcemi a podobnými nemocemi, když funguje naopak přes míru, mluvíme o alergii a alergické reakci. „Imunitní systém nás brání proti bakteriím, virům, parazitům. Na druhou stranu odstraňuje všechny buňky, které v těle nemají co dělat, ať už to jsou mrtvé buňky, buňky nějakým způsobem poškozené nebo buňky, které tam nepatří, to znamená nádorové,“ uvádí vedoucí Imunologické laboratoře pražské Thomayerovy nemocnice RNDr. Milan Paulík.

Dozvěděli jsme se, že imunitu si neseme jako součást genetické výbavy. I proto má někdo imunitu od přírody lepší a někdo naopak horší. Svůj imunitní systém ale během života ovlivňujeme také naším životním stylem.

Svoji imunitu a tedy i obranyschopnost oslabujeme, když kouříme, když se špatně stravujeme, málo spíme, případně se zbytečně stresujeme. A pokud k tomu ještě přidáme nekvalitní ovzduší, málo pohybu a permanentní únavu, nemůžeme se divit, že často marodíme.

Zároveň Milan Paulík prozradil, že za určitých okolností je možné imunitu posilovat, i když to není právě snadné. A dokonce to ani není vždycky žádoucí. Například u starších lidí anebo u dětí je nutné zvážit, zda je to skutečně třeba.

autor: redakce
Spustit audio