Podřípský pohyblivý betlém ze šustí v Bechlíně je světovým unikátem. Ukazuje i výjevy běžného života

6. prosinec 2021

V Bechlíně na Litoměřicku v Ústeckém kraji mají světový unikát. Pohyblivý Podřípský betlém Jiřiny Šustrové vyrobený ze šustí. Betlém má rozlohu čtyři krát dva metry a čítá na 230 figur. Proměňující se denní i noční výjevy vyprávějí o narození Ježíše Krista. Kromě příbytku Josefa, Marie a Ježíška v něm najdeme také školu, statek, řezníka, kováře nebo malíře.

Galerie Podřípských betlémů v Bechlíně nabízí prohlídku tří betlémů s figurkami vyrobenými z kukuřičného šustí, které jejich autoři vytvořili mezi lety 2015 a 2019. Stálou expozici tu tvoří Podřípský betlém. Rozpohybované figurky představují příběh zrození Ježíše Krista i život na vesnici na Podřipsku v období baroka. Nevšední zážitek umocňuje doprovod příjemné hudby a komentáře. Autorku betlému je Jiřina Šustrová, scény Kateřina Hejdová a osvětlení a pohybu Erik Schmidt. Na betlému dále spolupracoval František Hejda.

V betlému jsou kromě Ježíškovy rodiny, tří králů a pastýřů výjevy z běžného života obce Bechlín. Jiřina Šustrová vytvořila otevřenou vesnici. K vidění je tu celý statek rodiny Šustrů se zabíjačkou, vesnická veselice, kovář, práce na pile, škola s učitelem, který právě rákoskou vyplácí žáka, malíř, bruslař, sáňkař, sednice, ve které se zrovna narodilo miminko i pohřeb u kostela. V Betlémě nechybí ani okolní kopce, jako je Říp nebo Hazmburk a hora Sovice.

Galerie Podřípských betlémů se nachází se v malebné obci Bechlín, přibližně pět kilometrů od památné hory Říp. První část betlému byla otevřena v prosinci 2016, druhá část a současná podoba byla zprovozněna v prosinci 2017.

Betlém vyrobený z kukuřičného šustí je světovým unikátem

Další dva betlémy umístěné v galerii jsou velikostně menší a jsou nepohyblivé, takže je možné je bez problémů přemisťovat. V období adventu putuje Bechlínský betlém do obecní klubovny v Předoníně a Tříkrálový betlém do rotundy na hoře Říp.

Spustit audio