Podzemní chodba pod hradem Kunětická hora prý možná vede až do Pardubic

10. červenec 2018
Česko – země neznámá

K branám hradu Kunětická hora u Pardubic míří každý rok řada výletníků. Třeba i proto, že je od něj překrásný výhled do okolí.Podzemní labyrint plný zlata, který se otevírá jen jednou do roka, poklad benediktinských mnichů nebo chodba, která vede až do Pardubic. O tom všem vypráví pověsti a legendy vážící se k hradu Kunětická hora. Většina z nich přitom zmiňuje kunětické podzemí. Není divu, hrad je podzemními prostory přímo protkán.

K branám hradu Kunětická hora u Pardubic míří každý rok řada výletníků. Třeba i proto, že je od něj překrásný výhled do okolí. Pozornější z nich mohou u bývalé hradní studny v předhradí spatřit dva zamřížované vstupy vedoucí někam do nitra skály pod hradem. Jde o malou část podzemních prostor, které na hradě jsou.

Dva dnes pečlivě zabezpečené a zamřížované vchody byly ale podle odborníků jen jakýmisi středověkými sklepy pod hospodářskými budovami, které se v těchto místech v dobách největšího rozmachu hradu nacházely. I když i tady zůstává řada otázek nezodpovězených.

Legendy o sklepeních na Kunětické hoře

Třeba ta, proč je jeden z těchto sklepů tak hluboký a vede několik desítek metrů daleko, jakoby byl součástí nějakého dalšího záměru, třeba podzemního labyrintu. Ostatně je to také podle pověsti místo, odkud měla vést tajná chodba až do Pardubic. Do té by se mohlo podle legendy vcházet ze studny v předhradí, která kdysi bývala hluboká přes 60 metrů.

Vchod do dalších podzemních prostor na hradě

Podzemní prostory dlouhé desítky metrů naleznete přímo v areálu hradu, ať už na prvním nádvoří jako rozsáhlé středověké sklepení, nebo v areálu hradního paláce. Skalní masiv, na kterém hrad stojí, se snižuje k jihu a právě do těchto prostor se podzemí vytesalo. A není ani divu, že je tak rozsáhlé, protože vytesat ho v opuce nebylo složité ani ve středověku.

Díky podzemním prostorám a archeologickým výzkumům, které tam v minulosti proběhly, víme dnes víc i o výstavbě hradu, tedy i to, že pochází ze 14. století. Písemné dokumenty se totiž nedochovaly. Stejně jako poklad, který tam údajně měli před husity ukrýt mniši z nedalekého opatovického kláštera, jak praví další legenda. Ale kdo ví, možná je ještě někde pod hradem schovaný.

https://www.hrad-kunetickahora.cz/cs

autor: RUS
Spustit audio

Spolupořadatel

Kalendář

Neděle 2. 9.
13:00–  14:00
Velké finále Hradozámeckého léta
Přímý přenos vyhlášení vítězů fotografické soutěže Hradozámeckého léta

Partneři