Podzimní měsíce jsou ideálním období k očkování proti chřipce

11. září 2019

Asi každý, kdo se vrací z vydařené dovolené, prožívá silnou nostalgii a už vůbec se mu nechce myslet na blížící se podzim a zimu. Ovšem pokud chcete zimní období přečkat v dobrém zdraví, právě nyní byste na příští měsíce měli myslet velmi intenzívně... Blíží se totiž období očkování proti chřipce. Pro seniory a stigmatizované pacienty je toto očkování v rámci pojištění zdarma, je bezpečné a užitečné. Radí MUDr. Petr Grenar.

S podzimem se blíží očkování proti chřipkové epidemii v následujícím roce. Toto očkování je pro seniory nad 60 let a stigmatizované pacienty zdarma, je bezpečné a rozhodně užitečné. Pacienti, kteří jsou indikování k tomuto očkování ze zdravotního pojištění, by ho měli zcela určitě využít. Bohužel se to neděje, ačkoliv se očkování stále inzeruje, očkovaných pacientů moc není v porovnání s tím, kolik by jich mohlo být.

Ideální je nechat se očkovat pravidelně každý rok

Očkováním předejmeme komplikacím, které nasedají na chřipkové onemocnění jako takové. Je bezpečné, jednorázové a chrání nás proti kmenům chřipky, které se objeví během ledna až března následujícího roku. Proto je ideálním obdobím pro aplikaci očkování podzim, především měsíce říjen a listopad, a nejlépe nechat se očkovat pravidelně každý rok.

Očkování vás před běžnou virózou neochrání, ale může vám zachránit život

I přes očkování se ale možná běžné viróze nevyhnete, proti tomu vás očkování nezachrání. Viróza je nepříjemná, ale neohrozí nás na životě. Chřipku a virózu nezaměňujte. U virózy nikdy nedochází ke komplikacím, které jsou zodpovědná za úmrtí, která mohou nastat u chřipky, a jsou jinak zcela zbytečná. Chřipka ohrožuje pacienta v každém věku, ale samozřejmě, čím jste starší, tím se nebezpečí zvyšuje.

Spustit audio