Podzimní vysazování cibulovin se blíží

23. srpen 2014

Konec srpna - to je období, kdy shromažďujeme cibulky pro podzimní vysazování. Tulipány, narcisy, krokusy, hyacinty, kosatce, modřence, prostě jarně kvetoucí druhy cibulovin. Výběr v zahradních centrech je veliký.

Až budete mít vybráno a nakoupeno, můžete začít s vysazováním. Nejlépe na konci srpna, v průběhu září, pokud počasí dovolí, pak i začátkem října.

Jako první se sází tulipány a krokusy, u narcisů počkáme, až klesne teplota půdy (přelom září, října). Tyto cibulky nemusíme chránit před hlodavci, jsou jedovaté. Ale ostatní cibulky raději vysazujeme v košíčku, zvlášť pokud máme zkušenosti, že si drobní hlodavci naše cibulky pravidelně zařazují na jídelníček. Sázíte-li cibuloviny v košíčku, musí být hluboký a také hluboko zasazený, jinak cibulky vymrznou.

Takový košíček nám zároveň usnadní práci, až budeme chtít cibulky po odkvětu rostlin z půdy vyjmout. Není ovšem nutné je každoročně vyndávat, doporučuje se jednou za tři roky. Pak zasypat čerstvým substrátem doplněným o pomalu rozpustné hnojivo (kostní moučka). A až přijde zase čas sázení, jednotlivé cibulky rozebrat, vybrat největší, květuschopné a rozesadit na určitou vzdálenost od sebe.

Sasanka rozkošná (Anemone blanda)

Pokud rostliny prosperují, samovolně se množí a vy jste líní, nemusíte cibulky vyjímat z půdy vůbec. Stačí na jaře přihnojit a je to.

Spustit audio