Pohádkový Černilov s mlýnem dělá radost dětem i dospělým. Pestrobarevná podívaná čeká i na louce

12. leden 2024

Pohádkovému mlýnu v holandském duchu u Černilova se točí barevné lopatky, v galerii Mokrá louka směrem na Hradec Králové roste v sousedství mimozemšťanů a ovcí obří tulipánovník, na louce Pohádkov, cestou na Nové Město nad Metují spatříte perníkovou chaloupku, zvoničku i podivuhodné stromy. Barevnou hru pro radost malých i velkých tam rozehrál černilovský pábitel Jaroslav Horák.

S vidinou připomínky holandského venkova vyrostl v roce 2016 severozápadně od Černilova betonový větrný mlýn, k němuž vede cesta od Librantic. Navrhl ho a nechal postavit černilovský občan a potomek mlynářů Jaroslav Horák. Třípatrový tubus má v průměru 8 metrů, jeho celková výška je 13,5 metru, perutě mají rozpětí 12 metrů. Autor se přitom inspiroval nejen Holandskem, ale i dílem Antoni Gaudího a Friedensreicha Hunderwassera.

Příchozí upoutají úhledně a na přeskáčku poskládané kousky mrazuvzdorné keramiky, které září z bílé omítky, ale také bytost, která se na ně dívá z barevného okenního rámu. Je to maskot mlýna, takzvaný Jednooký. Perutě se sice otáčejí, ale mlýn nemele, pohání ho elektromotor.

Uvnitř mlýna je galerie se snímky z dalších pohádkových černilovských lokalit a také společenský a edukativní prostor určený k setkávání. Na fasádu umístil Jaroslav Horák pamětní desku, která připomíná utrpení a promarněné životy obětí padesátých let, mezi něž patřili i jeho rodiče.

Černilovský stonehenge na dohled od mlýna i Černilova

V blízkosti mlýna výletníky zaujme neobvyklý „černilovský stonehenge“, ale také originální sociální zázemí a lampy, které vyrostly na pařezech po bývalé aleji topolů.

Louky „vybarvené“ pro potěchu oka

Zhruba před deseti lety potřeboval Jaroslav Horák opravit zdevastovanou vodárenskou budovu na zrestituované louce U studní (u výjezdu z Černilova na Libřice). Proměnil ji tehdy v malovaný domek, kterému místní začali říkat Perníková chaloupka. Pak k ní postupně přidával další pohádkové prvky: skřítky, roztodivné stromy, zvoničku, houby či obří květiny.

Stále hravý autor černilovských pohádkových lokalit Jaroslav Horák u perníkové chaloupky

Zpřístupnil také studni Berty a Lenky s pramenitou pitnou vodou. Osvěžení je to vpravdě pohádkové. Děti jsou z celého prostoru, ve kterém mají i svou schovávačku, unešené. V létě se tam cachtají a užívají si. Hravý potomek mlynářů vyřešil i přístup s místem pro bezpečné zaparkování a celému prostoru dal název Pohádkov.

Není však žádný troškař, a tak když mu shoda okolností přinesla do cesty rozvětvenou část velkého dubu, který v Hořicích sfoukl vítr, vytvořil svérázný tulipánový strom, který konkuruje holandským tulipánům: z jedné „cibulky“ tu totiž vyrostlo deset květů. Tulipánovník dominuje další „vybarvené“ ploše s názvem galerie Mokrá louka mezi Černilovem a Hradcem Králové, v těsné blízkosti cyklostezky. Kromě kmene s tulipány a lavičkou, která láká k posezení, tam bydlí skupina mimozemšťanů, ovce, vázy s květinami i pánové s deštníky.

Tulipánovník s ovcemi, mimozemšťany a dalšími objekty v galerii Mokrá  louka

Všechna tři místa - planina s barevným mlýnem za Černilovem, u které je také parkoviště, Pohádkov i galerie Mokrá louka - jsou celoročně volně přístupné a není těžké se k nim dostat. K prohlídce mlýna je ale dobré se předem objednat.

Spustit audio