Pohádkovým nádražím se staly středočeské Lašovice, vlaky se tu na trať vrátí v prosinci

13. listopad 2015

Malá železniční stanice v Lašovicích na Rakovnicku získala titul Pohádkové nádraží 2015. V každoroční soutěži o nejkrásnější nádraží bodoval za střední Čechy i berounský Nižbor, do finále se dostaly také Poděbrady. Nejkrásnějším nádražím v Česku se stala zastávka Nový Jičín město.

Vlaky tudy zrovna neprojíždějí, přesto se nízká žlutá budova nádraží na konci Lašovic na Rakovnicku dostala do povědomí tisíců lidí. Uhranula totiž organizátory soutěže o nejkrásnější nádraží Česka, kteří mu udělili titul Pohádkové nádraží. A není divu.

Budovu obklopují lesy a skutečně vypadá jako z nějakých příběhů o mašinkách. Kromě výpravčího Josefa Ráže, který tu slouží od roku 1985, tu nechybí dvě černé kočky ani starý jízdní řád. Jízdenky se tady ale neprodávají.

Okolí je až tajemné. Nádraží je vzdálené od středu vesnice asi dva kilometry, ale zaparkovat přímo u něj se nedá. Řidič musí auto odstavit pod budovou, přejít po lávce přes potok, pěšinou dojít k viaduktu a teprve potom se dostane ke kolejím. Ve chvíli, kdy padne tma a mlha, se tak cesta na vlak a z vlaku může stát pořádným dobrodružstvím.

Momentálně sem ale cestující už několik týdnů nechodí. V září totiž na trati začala výluka, kvůli které vlaky nejezdí.

Až v prosinci skončí, zase bude přibližně desetkrát denně slyšet zvuk skřípajících brzd o koleje i houkání vlaku. A pak se do Lašovic znovu vrátí turisté a houbaři, kteří sem právě vlakem přijedou.

Spustit audio