Pohoda v centru Prahy, to je Střelecký ostrov

Na Střelecký ostrov se dostanete po zdobeném schodišti nebo výtahem z mostu Legií. Ten spojuje romantické místo skryté ve stínu stromů, v samém srdci města, s pevninou. Návštěvníkům ostrov nabízí zeleň i písčité pláže, klid, soukromí, hřiště pro děti, krásné pohledy na Kampu, Hradčany, Karlův most nebo Národní divadlo. Často se tu konají různé slavnosti, koncerty, festivaly pod širým nebem a další kulturní akce.

Ostrov měnil v průběhu let podobu a díky tomu získal i různé názvy: Malé Benátky, Hořejší či Malý ostrov, Ostrov pod mostem, Trávník, Vodní dvůr a také „šicinzl“, správně Schützeninsel, tedy Střelecký ostrov.

Ostrov oplývá i malými písčitými plážemi

První zmínky o ostrově pocházejí z 12. století. Později, za Karla IV., měli pražští střelci privilegium se tady cvičit ve střelbě z luků a kuší a konaly se tu soutěže ve střelbě „ku ptáku“, tedy na maketu ptáka na tyči. Střelcům sloužil ostrov i v průběhu dalších staletí. V roce 1882 zde probíhal I. všesokolský slet. Roku 1890 se na ostrově poprvé v Praze slavil 1. máj (Svátek práce).

Po požáru dřevěné střelnice Sbor pražských ostrostřelců postavil v roce 1812 na ostrově zděnou patrovou empírovou budovu s hostincem. Ta byla později rozšířena o terasu, kavárnu a lodžii. Dnes je budova chráněna jako kulturní památka a funguje tu restaurace. Jižní část ostrova i s budovou restaurace byla ve druhé polovině 20. století přidělena Tělovýchovné jednotě Start Praha, která za restaurací vybudovala několik hřišť.

Do roku 1841 zajišťoval spojení Střeleckého ostrova s břehy přívoz. V letech 1839–1841 byl přes ostrov postaven řetězový most císaře Františka I.. O 60 let později ho nahradil nový most Legií. Z jižní strany mostu sestupuje na ostrov monumentální, bohatě zdobené schodiště. Na druhé straně, přes silnici, jezdí výtah.

Střelecký ostrov je přístupný zdarma, denně od 6.00 do 23.00 hodin. Navíc se tu konají různé slavnosti, koncerty a festivaly.

Spustit audio