Pojďte s námi za pohádkou. Do krásně pestrého pohádkového světa se můžete ponořit v Duchcově

6. září 2018
Česko – země neznámá

Teď zamíříme do Duchcova na severu Čech, kde nás čeká Pohádkové muzeum. Nebo možná příhodněji řečeno Pohádkový svět. Vymysleli a stvořili ho vlastníma rukama manželé Marie a Milan Petrovských – podle zásady, že ve dvou se to lépe táhne. Jejich Pohádkové muzeum přitom nabízí nejen pohádkové postavy, ale doslova vás vtáhne do děje. Během prohlídky se odehraje příběh od narození miminek až po jejich svatbu. Tak, jak se to v pohádkách sluší a patří.

Manželé Marie a Milan Petrovských začali před 25 lety v Duchcově provozovat první soukromé kamenné divadlo – Divadlo M. A pohádky pro děti byly nedílnou součástí repertoáru. Když se naskytla příležitost rozšířit divadlo o další budovu, váhali jen chvíli. Pak je ale čekal perný rok plný rekonstrukcí, úprav a oprav, jejichž cílem byl vznik pohádkového světa.  Marie tvořila loutky v životní velikosti (ačkoli – kdo ví, jak velký je skutečný vodník nebo čertice), Milan se chopil přípravy scénických dekorací včetně stromů a celého mlýna.

A pak se brány pohádkového světa otevřely pro všechny malé návštěvníky i jejich dospělý doprovod. Vítala je Čertice Berta, vodník Hubert a taky kocour Matýsek alias Mikeš. Kocour je přitom živý, a když je člověk opatrný, nechá se i pohladit.

Ale pohádkových bytostí je v duchcovském pohádkovém muzeu mnohem víc. Nechybí vodník údržbář, který kontroluje průchodnost klozetové mísy, ani vodník cestující speciálním čtyřlístkovým umyvadlem, které prý umí i návštěvníkům zajistit štěstí. Čertice Berta zase po večerech zdobí kouzelné knoflíky, z kterých si děti mohou vybrat jeden na památku – pokud nezapomenou pozdravit.

Maminky zase ocení vodnickou kuchyň, kde samozřejmě nechybějí hrnečky s pokličkami a kde je dokonce i vodní televize. U té se zastaví hlavně pamětníci, dětem stará televize s malou obrazovkou připomíná spíš mikrovlnou troubu. Ve vaně pak odpočívá mořská panna.

A v muzeu je možné narazit i na pohádkovou chaloupku. Ta kupodivu nehostí Ježibabu, ale docela hodnou babičku, která sice není vidět, ale návštěvníky bedlivě sleduje a hodné děti nakonec odmění nějakým tím pamlskem.  Za hezkého počasí mohou děti posvačit na upraveném dvorku, kde na ně z cimbuří dohlíží zlatovlasá princezna, pod pařezem se schovává liščí rodinka, na dohled jsou i Karkulka s vlkem nebo Jeníček a Mařenka.

A to pořád ještě není všechno. Taky tu mají pohádkovou školu, pohádkový kvíz a obřadní síň pro vodnickou svatbu. Dospělé určitě zaujme srovnání starých pohlednic se současnými fotografiemi.  Za sto let se město Duchcov hodně proměnilo. Jen místní krásný figurální porcelán zůstává stejný a v Pohádkovém muzeu ho uvidíte také.

Od dubna do září je otevřeno od úterý do neděle, od 10 do 17 hodin. Pak se pohádkové bytosti ukládají k zimnímu spánku a probouzí se sousední Divadlo M. Víc se dozvíte na webových stránkách duchcovských divadelníků a pohádkářů.

http://www.pohadkovemuzeum.cz/

https://www.showportal.cz/detail/programy_pro_deti/divadlo-m-zajezdova-scena-praha-a-divadelni-scena-duchcov

Spustit audio