Pojďte se podívat do Čechova mlýna na Rakovnicku, malé vodní elektrárny a elektroskanzenu

22. leden 2014
Česko – země neznámá

Elektroskanzen Čechův mlýn na Rakovnicku vznikl v prostorách někdejšího Šlovického mlýna, jehož minulost sahá až do 16. století. Místní mlynáři se ale často potýkali s velkou vodou nebo naopak se suchem, a také se špatnou příjezdovou cestou. Mlýn je totiž položen v hlubokém údolí Berounky a dostanete se k němu úzkou a příkrou příjezdovou cestou lesem. Přesto zůstal mlýn pro svou jedinečnost zachován.

V roce 1897 se do mlýna přiženil Václav Čech, díky čemuž se jeho název postupně změnil na Čechův mlýn. Právě špatná příjezdová cesta vedla Václava Čecha k tomu, aby z mlýna vytvořil první vodní elektrárnu v Čechách.

V roce 1911 získal povolení k výměně vodních kol za turbínu Francisova systému s vertikální hřídelí. Ta nejdříve zásobovala elektřinou pouze šlovický mlýn a přilehlé hospodářství. Václav Čech ale zároveň stavěl také nový mlýn ve Slabcích. Právě sem v roce 1919 převezl původní mlýnské zařízení. Stojí za zmínku, že mlýn ve Slabcích byl v Čechách úplně prvním mlýnem na mouku poháněným elektrickou energií.

To se stalo v roce 1920, kdy šlovická malá vodní elektrárna jako první v rakovnickém okrese a jako jedna z prvních v celém tehdejším Československu začala napájet střídavým proudem místní síť – mlýny Slabce a Slapnice, kamenolom Bílý kámen a osm okolních vesnic a přilehlé chaty. V místním archivu se tehdy psalo: „Když se ve Slabcích poprvé rozsvítily žárovky, sjeli se hasiči ze tří vesnic k ohni, že budou hasit. Taková to byla záře.“

Pohled do strojovny

Rok 1928 se stal zlomovým - přibyla druhá Francisova turbína

V roce 1928 byla elektrárna připojena na celostátní energetickou síť a bylo nutné jí postupně rozšiřovat. Přibyla druhá Francisova turbína a jednoválcový naftový motor značky Škoda z roku 1927, který je jediným dochovaným exponátem tohoto typu a používal se jako náhradní zdroj při malé vodě. Jeho mazací systém vyrobila firma Bosch a poháněl ho synchronní generátor značky Siemens, v současnosti také jeden z posledních exemplářů svého druhu na světě. Právě tyto technické unikáty jsou dnes hlavním lákadlem pro většinu návštěvníků.

Po roce 1989 získal šlovickou malou vodní elektrárnu v restituci zpět potomek starého mlynářského rodu Čechů – Ing. Petr Čech. Chtěl pokračovat v rodinné tradici a obnovit ekologické vodní dílo a to se mu v roce 1992 podařilo. V roce 2009 byl elektroskanzen Čechův mlýn prohlášen za kulturní památku.

Více informací naleznete na stránkách www.elektroskanzen-slovice.cz.


Zvětšit mapu

Spustit audio