Pokles ekonomiky? Nejrealističtější scénáře jsou ty nejvíce pesimistické, říká guvernér ČNB

„Všechno ukazuje na to, že zásah do ekonomiky způsobený epidemií a zastavením téměř veškerého ekonomického života bude velký,“ vysvětluje guvernér ČNB Jiří Rusnok důvody, proč banka snížila úrokové sazby na jedno procento. Co může udělat současná krize s bankami a kurzem české koruny? A jaká má ČNB další opatření?

Snížení úrokové sazby není podle guvernéra opatření, které by ekonomiku zachraňovalo bezprostředně, ale spíše ve chvíli, kdy se začne vracet do normálních kolejí.

Čtěte také

„Nejrealističtější scénáře jsou bohužel ty nejvíce pesimistické, a ty ukazují, že tady bude pokles ekonomického výkonu asi někde okolo pěti, ale možná také více procent,“ odhaduje Rusnok s tím, že záleží na tom, jak se bude situace dále vyvíjet.

Někteří ekonomové ale upozorňují, že snížení úrokové sazby může vést k dalšímu oslabení koruny. To Rusnok připouští s tím, že by šlo jen o dočasnou záležitost.

„Pokud by koruna začala prudce oslabovat, jsme připraveni použít devizové rezervy, abychom ji vrátili do koridoru, který považujeme za ekonomicky odůvodnitelný,“ ubezpečuje.

Opatření na podporu bank

ČNB také přijala rozhodnutí o snížení proticyklické kapitálové rezervy na jedno procento. Toto opatření se týká bank a podle Rusnoka bude mít okamžitý efekt. „Banky mohou od prvního dubna tuto část rezervy volně použít ke svému fungování a úvěrování,“ vysvětluje.

Situace v bankovním sektoru je podle něj zatím dobrá, ale až se začnou projevovat ztráty klientů, tak banky budou muset použít část kapitálových rezerv na úvěrové ztráty. „Jde o to, aby byly schopny plynule fungovat i za tohoto šoku, na to dbáme,“ přibližuje postoj ČNB.

Banky se také podle Rusnoka uvědomují, že je v jejich zájmu si zachovat naprostou většinu svých klientů. „Odezva od bank je v této situaci pozitivní,“ říká.

autoři: Tomáš Pancíř , prh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.