Pokud máte sklony k alkoholismu, nekupujte si alkoholické nápoje domů

22. prosinec 2021

Po alkoholu možná v příštích dnech sáhnou především ti, kteří se budou během Vánoc cítit opuštěni nebo budou alkoholem řešit rodinné problémy. Malá dávka nám nemůže uškodit. Jde ale o to, jak dlouho daný člověk udrží ve své konzumaci onu „malou dávku“. Závislost přichází plíživě, ani si ji neuvědomíte.

Jedním z problémů dnešní společnosti je zvýšená konzumace alkoholu. Důvody jsou různé, za vším mohou být i osobní problémy nebo odbourávání stresu. Především je to ale nejdostupnější společenská droga, jejíž efekt je v počátku velmi bagatelizován. Více méně všeobecně platí názor, že „kdo se nenapije, je divnej“.

Alkohol může na chvíli pomoci, ale problém je, když si na něj začínáme zvykat. A navíc je diskutabilní, co je to „malá dávka“? Pro někoho jedno pivo, pro někoho deset piv. Závislost přichází plíživě, ani si jí neuvědomíte. Často si postižení lidé myslí, že mají pití pod kontrolou a řeknou, že mají pití pod kontrolou.

Sklenička vína nebo jeden „šláftrunk“ na noc nemusí být ještě problém. Zbystřit pozornost byste ale měli, pokud svůj oblíbený alkoholický nápoj potřebujete i během dne, a musíte si ho za každou cenu dopřát, abyste se cítili dobře.

Alkoholismus u pacientů začíná nejčastěji v mladém věku

Čím nižší je věk konzumace alkoholu, tím dříve se člověk při nižší dávce zkonzumovaného alkoholu propije do závislosti. Člověk musí být proto velmi obezřetný už v mladém věku, když se s alkoholem seznamuje.

Často také řešíme alkoholem své problémy. Na chvíli to pomůže, ale o to horší je „probuzení do reality“. Problémy je nutné skutečně řešit, ovšem nikoliv tím, že sáhneme po láhvi. Varování je především pokud konzumace stoupá například během roku nebo šesti měsíců, kdy začínáme s jednou skleničkou a postupně už potřebujeme dvě, tři a více. V tu chvíli je nutné být opatrný a uvědomit si, že se postupně dostáváme do závislosti.

Krátkodobé abstinence, které již nelze dodržet

Varováním je, když bez alkoholu vůbec nemůžeme vydržet. Takovou menší kontrolou naší závislosti může být předsevzetí, že měsíc budeme abstinovat. Stačí vydržet alespoň týden.

Pokud to zvládneme, alkohol pro nás ještě není vážný problém a nemusíme se ho zcela zříkat. V opačném případě je nutné si uvědomit, že se se závislostí už potýkáme a máme našlápnuto k tomu, abychom se stali skutečnými alkoholiky. Pak je rozumné pokusit se plánovaný měsíc abstinence prodloužit na celý rok nebo na doživotí, popřípadě vyhledat odbornou pomoc.

Nekupujte si alkohol domů

Problém alkoholismu se nevyhýbá ani ženám, které jsou navíc citlivější a alkohol na ně mnohem rychleji a intenzivněji působí.

V současnosti je také velký problém omezení provozu restaurací a barů. Paradoxně totiž lidé v restauraci nebo v baru vypijí méně, protože popíjení je spojené i se společností a družným hovorem. Dnes si lidé více kupují alkohol domů a mnohem rychleji se tak dostávají do závislostí.

Nadcházející svátky a případné problémy, kdy zůstaneme buďto sami nebo naopak řešíme rodinné problémy, jsou do určité míry rizikovým obdobím, kdy se může začínající závislost ještě zhoršit. Říká se, že alkohol může být někdy i lékem. To je sice pravda, ale jedná se o malou dávku jednou za den. Pokud tyto malé dávky potřebujete několikrát za den abyste se cítili dobře, je na místě zbystřit pozornost a popíjení co nejdříve omezit. Dříve než bude pozdě.

Spustit audio

Související