Pokud ponesete vánoční kaktus z obchodu v mrazivém dni, nikde se nezapovídejte!

17. prosinec 2021

Mohl by se totiž po cestě „nachladit“ a opadaly by mu květní pupeny. Vánoční kaktus, epifytní rostlina, které se dřív říkalo Zygocactus, dnes Schlumgergera, má svůj domov v tropické části Brazílie. Dělá mu dobře vlhký a vzdušný substrát. Jaké stanoviště vánočnímu kaktusu doma vybrat? Poradí Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:

„Vánoční kaktusy pěstujeme na místě s dostatkem světla, ne na přímém slunci. Déle kvetou v chladnější místnosti s teplotou 16 až 18 °C. Rostliny v době květu zaléváme mírně, aby nedošlo k přemokření substrátu. Vánoční kaktusy jsou dlouhověké, s věkem nabývají na objemu, starší rostliny mohou vykvétat postupně i stovkami květů.

V současnosti jde především o odrůdy odvozené od druhu Schlumbergera truncata. Barva květů bývá růžová, oranžová, krémově bílá s růžovým nádechem nebo i žlutá. Jak takový kaktus dopravit domů z obchodu, popisuji v reportáži.

Tyčinky a blizna přečnívají z trubky

Po odkvětu necháváme kaktus stále na světlém místě a ve stejné teplotě (15 až 18 stupňů). V letních měsících je možné umístit ho na polostinné místo na zahradě. Substrát opět udržujeme vlhký. Na koncích větví narostou nové články, na nichž se budou vyvíjet květní pupeny.“

Květy vánočního kaktusu jsou stranově souměrné. Mají dvě série okvětních lístků za sebou. Ty první jsou menší a ohnuté nazpět. U druhé série jsou horní lístky napřímené dopředu a delší, dolní kratší a zahnuté zpět, čímž vzniká charakteristický tvar. Liší se tak od velikonočního kaktusu, který nemá „patra“.

Spustit audio

Související