Polárka je svěží sedmdesátnice

Polárka, slavná značka zmrzliny s logem s bílou medvědicí, se na trhu objevuje už 70 let! Jméno Polárka mraženému smetanovému krému už v roce 1949 propůjčila jedna zvířecí celebrita z pražské zoo. A značka Polárka se na trhu objevuje dodnes.

„Samička ledního medvěda Polárka byla jednou z nejoblíbenějších zvířecích celebrit v 50. letech minulého století,“ vypráví Vít Kahle, marketingový ředitel zoo Praha. „Byla druhým úspěšně odchovaným mládětem v pražské zoo, narodila se v roce 1947 a po dlouhých 12 let těšila svou přítomností návštěvníky zoo. I díky ní se tehdy rapidně zvedala návštěvnost, historické anály tvrdí, že až k milionu návštěvníků ročně. Polárka se záhy promítla i do loga jedné mrazírenské společnosti.“

Smetanový krém Polárka začaly Pražské mrazírny vyrábět v roce 1949. Usmívající se medvědice na kusu kry z loga Polárky pak dlouhá léta střežila mražené ovoce a zeleninu.

A zmrzlina s logem Polárky, jen trochu pozměněným, se prodává dodnes.

Polárka sedmdesátiletá

Legendární značka zmrzlin Polárka slaví letos sedmdesátku. Už vloni rodinná firma Alimpex FOOD a.s. její výrobu obnovila a po letech odmlky znovu vrátila na pulty obchodů. „Přestože jsme v loňském roce uvedli Polárku na trh později, než je pro trh zmrzlin obvyklé, zaznamenali jsme mezi spotřebiteli velký úspěch. Polárka je zkrátka známá a velice oblíbená,“ uvádí Martin Kincl, marketingový ředitel značky Polárka. „Přestože se jedná o tradiční značku, zavedli jsme řadu inovací, jak v recepturách, tak grafice, aby Polárka měla co nabídnout všem generacím,“ dodává Martin Kincl.

Polárka se stala synonymem pro zmrzlinu a její popularita se odrazila i ve filmech a písničkách.„Chodili jsme do Šárky, kupovali polárky,“ zpívá například Hanka Zagorová v písni Maluj zase obrázky.

Polárkový dort

Od polárky je už jen krůček k polárkovému dortu. Jak se vyrábí? Martin Kincl postup ve zkratce popisuje takto:

1) pečlivá příprava směsi v tanku

2) nášleh zmrzliny a následný proces mražení

3) balení směsi při teplotě lehce pod bodem mrazu, aby zmrzlina byla ještě plnitelná, a následné nalití čokolády/polevy pro dozdobení

4) rychlé zchlazení na teploty okolo -18 až -25 stupňů

„Jako obal se používá již 10 let stejný plastový obal, který se stal pro Polárkový dort ikonickým,“ dodává Martin Kincl.

Domácí polárka

Polárku si můžeme připravit i doma. Chutná skvěle, připomíná dětství. Co budeme k přípravě mraženého smetanového krému potřebovat?

2 vejce

2 smetany ke šlehání

1 vanilkový cukr

2 lžíce cukru moučka nebo 2 lžíce medu

Postup:

Připravíme si 3 mísy: do jedné oddělíme z vajec žloutky, do druhé dáme bílky a do třetí mísy nalijeme obě smetany ke šlehání.

Ke žloutkům přidáme cukr nebo med a vanilkový cukr a utřeme do pěny. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a ze smetany hustou šlehačku. Ke žloutkové pěně opatrně vmícháme sníh i šlehačku.

Chceme-li připravit dvoubarevnou polárku, část směsi oddělíme a přimícháme do ní kakao. Hotovou směs nalijeme do nádoby a necháme zmrazit do druhého dne.