Poldi Kladno byla vydražena za vyvolávací cenu 140 milionů korun. Podle kupujícího, společnosti Opimo Trade, je prioritou zachování výroby

18. leden 2019 14:49

Kladenská Poldi byla v elektronické aukci prodána za vyvolávací cenu 140 milionů korun. Koupila ji společnost Opimo Trade z Ostravska, která byla založena předloni. „Vydražitel splnil veškeré podmínky pro účast v dražbě,“ citovala ČTK jednatele společnosti OK dražby Petra Sefziga.

Šlo už o celkově pátou dražbu, druhou elektronickou s přísnějšími pravidly, která mají bránit maření dražby. Předchozí pokusy totiž skončily neúspěchem.

Tentokrát se registrovali dva zájemci, dražební jistotu 90 milionů ale složil pouze jeden. Aby byla dražba platná, musí vydražitel doplatit zbylých padesát milionů do 15 dnů.

Pokud tak neučiní, může být jistota využita jako náhrada škody, například kdyby se Poldi vydražila v další dražbě za nižší částku než nyní.

Zachování výroby

Jednatel firmy Opimo Trade Pavel Filipčík Radiožurnálu řekl, že chce v Poldi zachovat výrobu. „Ten záměr tam stále zůstává,“ řekl Filipčík stručně Radiožurnálu.

Další informace nechtěl poskytnout. „My tam teď musíme řešit celý komplex nemovitostí a společností, které tam jsou. Dražba je jen první krůček,“ vysvětlil. Nic bližšího nechtěl říct ani k financování obchodu.

Opimo Trade, která sídlí ve Velké Polomi nedaleko Ostravy, se o podnik zajímala už v minulosti. Obchodní rejstřík uvádí, že se zabývá výrobou, obchodem a službami. Vznikla předloni a jako jediný majitel je uvedena Petra Filipčíková.

Světlíkův manažer

Pavel Filipčík je bývalý manažer vítkovického strojírenského koncernu Jana Světlíka. S tím v minulosti stanul před soudem, a to kvůli údajně nevýhodnému nákupu Spojených sléváren. Žalobu podal minoritní akcionář Vítkovic, skupina KKCG, která se Světlíkem vedla i řadu dalších akcionářských sporů.

KKCG se u soudu domáhala, aby mateřské firmě manažeři uhradili škodu vzniklou koupí údajně bezcenných sléváren 225 milionů korun. Soudy ale nakonec žalobu zamítly s tím, že se manažeři ničeho nezákonného nedopustili.

Filipčík představenstvo Vítkovic opustil v polovině roku 2015, podle zdrojů z firmy se se Světlíkem nerozešel v dobrém. Společnost tak už dříve dementovala, že by Světlík či jeho firmy měly nyní se zájmem o Poldi cokoliv společného.

Spustit audio