Policie chtěla kvůli Čapímu hnízdu obvinit i úředníky středočeského dotačního úřadu. Nestihla to

14. listopad 2018 10:02

Obviněných v kauze Čapí hnízdo mohlo být víc. Policie totiž řešila, zda společně s Andrejem Babišem, jeho rodinou a spolupracovníky nestíhat také středočeské úředníky, kteří dotaci areálu přidělili. Podle serveru iRozhlas měli k dispozici dva posudky, podle nichž Čapí hnízdo 50 milionů z evropských peněz nemělo získat. Detektivové ale nakonec dospěli k závěru, že případný zločin úředníků dotačního úřadu je již promlčen.

Podle detektivů se zaměstnanci dotačního úřadu ROP Střední Čechy posvěcením dotace mohli dopustit porušování povinností při správě cizího majetku.

„K tomuto policejní orgán vedly skutečnosti zjištěné v rámci prověřování, týkající se hodnoticího a schvalovacího procesu žádosti o dotaci, kterou podala Farma Čapí hnízdo,“ uvádí policie v usnesení o zahájení trestního stíhání, s nímž se seznámil server iRozhlas.cz

Kriminalisté zmiňují především dva odborné posudky, které si středočeský dotační úřad před rozhodnutím o dotaci objednal. Oba poukázaly na řadu nesrovnalostí v žádosti společnosti Farma Čapí hnízdo a ani jeden schválení dotace nedoporučil. Úředníci přesto dotaci pro Čapí hnízdo schválili.

capi_hnizdo_kolaz2_180212-071015_bar.jpg

Policie však ve svém usnesení konstatuje, že pokud se úředníci dopustili trestného činu, je již promlčený. „Vzhledem k tomu, že se pracovníkům ROP nepodařilo prokázat případné úmyslné jednání, přicházela v úvahu pouze mírnější právní kvalifikace. V tomto případě je však nutno konstatovat, že již uplynula pětiletá promlčecí lhůta,“ vysvětlují vyšetřovatelé.

Jedna z vyslechnutých úřednic policistům například přiznala, že posuzovala pouze formální stránku žádosti. 

„V hodnocení bylo akceptováno čestné prohlášení žadatele a dále již nezkoumali propojenost podniků jednak z časových důvodů a jednak, že to metodika nevyžadovala,“ shrnuli vyšetřovatelé její výpověď ve sdělení obvinění.

Posudky měli podle vyjádření tehdejšího šéfa ROP Marka Kupsy pouze doporučující charakter.

Finální podpis pro získání dotace přidělil tehdejší středočeský hejtman Petr Bendl z ODS. Vyšetřovatelům řekl, že se nikdy se snahou ovlivnit schvalování projektů nesetkal, kritické posudky na adresu Čapího hnízda prý nezaznamenal a s Babišem dotaci neřešil.

autor: Ondřej Golis | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio