Policie dál sleduje technoparty na Benešovsku. Měla skončit v poledne, část aparatur ale stále hraje

26. červenec 2020 08:02

U Hlaváčkovy Lhoty na Benešovsku pokračuje technoparty. Počet účastníků se od sobotního večera zvýšil na přibližně 900. Policisté přijali čtyři oznámení kvůli rušení nočního klidu. U čtyř řidičů policisté řešili dopravní přestupky, patnáct řidičů usedlo za volant pod vlivem alkoholu nebo psychotropních látek, řekla Radiožurnálu policejní mluvčí Lucie Nováková. Akce měla skončit v poledne, po 12.30 ale stále část hudebních aparatur hrála.

Organizátor akce, který na schůzku v policejním stanu dorazil, vysvětloval, jak bude akce dále probíhat. Výzvu k ukončení akce odmítl, připustil ale vyjednávání o kompenzacích v případě, že účastníci akce způsobí na místě škody. Objednané má i kontejnery na odpad, který by měli organizátoři po konci akce sesbírat.

Technoparty u Hlaváčkovy Lhoty během soboty opustila více než polovina návštěvníků. Ještě během dopoledne bylo na místě kolem 2000 lidí, odpoledne jich bylo podle policie na místě asi 800. Asi čtvrtina návštěvníků jsou cizinci, převážně z Rakouska a Německa. Policisté odhalili již patnáct řidičů pod vlivem alkoholu nebo omamných a psychotropních látek, informovala v sobotu večer v tiskové zprávě policejní mluvčí Lucie Nováková. 

Akce podle mluvčí policie probíhá na soukromém pozemku se souhlasem majitele. Policie situaci na místě monitoruje. Dosud eviduje pět stížností na rušení nočního klidu. Akcí se zabývají také hygienici. Pokud je akce rozdělena na jednotlivé sektory, může se jí zúčastnit až 5000 lidí, řekla mluvčí krajské hygienické stanice Dana Šalamunová.

Technoparty začala podle Novákové v pátek večer. „Od včerejšího (pátečního) večera středočeští policisté místo monitorují, usměrňují provoz na příjezdových cestách a nájezd účastníků korigují. Po dobu konání akce budou policisté standardně dohlížet nad veřejným pořádkem a případná protiprávní jednání budou řešena ze strany dopravní, pořádkové i cizinecké policie,“ řekla Nováková. Podle policie totiž na místo dorazili i účastníci z Německa, Itálie nebo Belgie.

Řidiči pod vlivem

Od pátku policisté zkontrolovali 157 lidí přímo na technoparty a 161 vozidel. „U čtyř řidičů policisté řešili dopravní přestupky a patnáct osob usedlo za volant pod vlivem alkoholu nebo omamných a psychotropních látek. Zjištěny a řešeny byly i dva trestné činy, a to maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání a přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu,“ uvedla Nováková.

Policisté nadále zůstávají na místě a usměrňují provoz na příjezdových cestách. „Policisté provádějí a budou i nadále provádět kontroly osob a vozidel najíždějících do prostoru i do přilehlých obcí. Důsledné kontroly pokračují i u odjíždějících účastníků jak na přítomnost alkoholu v dechu, tak na návykové látky,“ informovala mluvčí.

Hygienici se ve spolupráci s policií snaží zajistit, aby účastníci technoparty dodržovali veškerá hygienická nařízení v souvislosti s pandemií koronaviru. „V této chvíli je to tak, že platí maximální účast 1000 osob v jednom odděleném sektoru. Akce může mít až 5000 osob, ale každá tisícovka musí být v odděleném sektoru,“ řekla Šalamunová. Hygienici své pracovníky na místě podle ní zatím nemají, v případě potřeby jsou ale připraveni na místo vyjet.

Na místě byly dopoledne kromě asi dvou tisícovek účastníků také stovky aut. „Místo monitoruje také vrtulník Letecké služby Policie České republiky. Do současné chvíle policisté nemuseli řešit vážnější narušení veřejného pořádku,“ uvedla mluvčí.

Nepříjemná situace

Podle Lenky Sladkovské, nezávislé starostky obce Ješetice, pod kterou Hlaváčkova Lhota spadá, je situace velmi nepříjemná. Více se ale nechtěla vyjadřovat. „Řeším tady tu situaci, teď opravdu nebudu poskytovat žádné rozhovory,“ řekla s omluvou starostka. Technoparty se podle ní koná přímo v obci. Místo technoparty je na kopci, takže se hlasitá hudba nese do okolí. Převážně mladí účastníci za sebou nechávají hromady odpadků. 

Policie původně v pátek hlídala louku v Blažimi na Benešovsku, kde se technoparty konala loni. Blažim se nachází zhruba 30 kilometrů od Hlaváčkovy Lhoty, kam se technaři nakonec skutečně sjeli. Podle Novákové do Blažimi nikdo nepřijel.

Informace o místě konání akce sdílejí příznivci techna mimo jiné na facebooku, ve specializované skupině se v pátek objevily souřadnice, které odpovídají právě louce v Hlaváčkově Lhotě.

autoři: Věra Hájková , Kristýna Vašíčková | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio