Policie předběžně vyčíslila škody na autech po hromadné nehodě na D5. Odhaduje je na téměř 11 milionů

21. leden 2022 12:00

Ve stopadesátimetrovém úseku dálnice D5 zaevidovali a zadokumentovali policisté 15 dopravních nehod s účastí 36 vozidel. Škoda, která při rozsáhlé hromadné dopravní nehodě vznikla, byla předběžně vyčíslena na 10 975 000 korun.

Na jedenáct hodin zaměstnala ve čtvrtek všechny záchranné složky Středočeského kraje hromadná dopravní nehoda na dálnici D5 ve směru na Prahu. První nehody byly v inkriminovaném úseku - 33. km dálnice - hlášeny na tísňovou linku policie v 11:15 hodin. Následně docházelo k dalším a dalším nehodám, kdy ve zhruba 150 metrovém úseku dálnice havarovalo celkem 36 vozidel (20 osobních, 16 nákladních). Při rozsáhlé nehodě se naštěstí zranilo jen 6 osob, 2 z nich, které utrpěly středně těžká zranění, transportoval vrtulník do nemocnice v Motole.

Hromadná nehoda na D5

Dálnice byla okamžitě uzavřena, a to nejen ve směru na Prahu, ale následně i ve směru na Plzeň, a to z důvodu přistávání vrtulníků záchranných složek. Provoz ve směru na Plzeň byl plně obnoven kolem šesté hodiny večer. Dálnici D5 ve směru na Prahu se po odstranění všech havarovaných vozidel a následném ošetření sypačskými vozy, podařilo opět uvést do provozu ve 22:20, tedy po jedenácti hodinách náročné a usilovné práce všech složek IZS.

K nehodám vozidel došlo v době, kdy se přes Středočeský kraj "přehnala" sněhová vánice. Jako první byla nahlášena nehoda osobního vozu s nákladním, kdy její příčinou bylo nepřizpůsobení rychlosti jízdy stavu a povaze vozovky. To byly spolu s nedodržením bezpečné vzdálenosti . . . v kontextu se špatnými povětrnostními podmínkami - také nejčastější příčiny, v důsledku kterých k hromadné nehodě došlo.

autor: JMys | zdroj: Policie ČR
Spustit audio