Policie ukončila vyšetřování kauzy Čapí hnízdo, Andreje Babiše mladšího bude vyšetřovat samostatně

26. březen 2019 16:01

Policie ukončila vyšetřování případu dotací pro Farmu Čapí hnízdo, v němž čelí stíhání i premiér Andrej Babiš (ANO) a někteří členové jeho rodiny. Obvinění a jejich obhájci si nyní mohou prostudovat spis a navrhnout doplnění vyšetřování. V úterý to sdělil mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala.

„Vyšetřování jedné osoby bylo vyloučeno k samostatnému řízení,“ uvedl mluvčí Městského státního zastupitelství Aleš Cimbala pro server iROZHLAS.cz.

Potvrdil, že policie bude samostatně vyšetřovat Andreje Babiše mladšího: „Bylo skutečně rozhodnuto o vyloučení, neboť by to mohlo zpomalovat zbylou část řízení, jsou tam úkony přece jen náročnějšího charakteru.“

Policie řeší údajný podvod s padesátimilionovou dotací Evropské unie na stavbu rekreačního a konferenčního areálu Čapí hnízdo déle než tři roky. Babiš, který čelí obvinění od října 2017, dlouhodobě odmítá, že by se kolem farmy dělo cokoliv nezákonného.

Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila Agrofertu. V prosinci 2007 se firma přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele.

V létě 2008 získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu neměla nárok. Po několika letech se společnost vrátila pod Agrofert.

Babiš vlastnil Agrofert do předloňského února, následně jej vložil do svěřenských fondů. V roce 2016 řekl ve sněmovně, že Čapí hnízdo vlastnily v době získání evropské dotace jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky.

V kauze byl původně stíhán i první místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek. Státní zástupce však následně vyhověl jeho stížnosti a obvinění zrušil.

autor: iROZHLAS.cz .cz
Spustit audio