Policie vyšetřuje podezřelé zakázky Středočeské turistické a informační služby

6. únor 2014
Zprávy

Středočeská turistická a informační služba se měla starat o propagaci kraje, místo toho ji ale provází řada nejasností s financováním a hlavně se zadáváním zakázek. Případ už vyšetřuje policie.

Středočeská turistická a informační služba STIS vznikla ještě před rokem 2008 za bývalého hejtmana Petra Bendla z ODS. Po nástupu Davida Ratha, tehdy ČSSD, si všechny záležitosti spojené s cestovním ruchem opět převzal kraj a rozhodl se službu zrušit.

Zrušit ji plánovala i Rathova následovnice, hejtmanka Zuzana Moravčíková z ČSSD. Tímto úkolem pověřila ředitele krajského úřadu Zdeňka Štětinu. Předseda krajského kontrolního výboru Jan Skopeček z ODS teď zjistil, že deset milionů na likvidaci služby stále figuruje v rozpočtu.

„Dva milióny na samotnou likvidaci STIS jako organizace, na odchodné a odstupné zaměstnanců. Osm miliónů má být vratka Ústavu archeologické péče, který STIS půjčil peníze na projekt Osobnosti Středočeského kraje.“

O projekt Osobnosti kraje se zajímají policisté. Stejně jako o další tři údajně zmanipulované zakázky rozdělené na několik menších, aby nemusel kraj vyhlásit výběrová řízení.

Původně měl být projekt placený z evropských dotací, pak ale dotační úřad Regionálního operačního kraji doporučil, aby ho ukončil. Právě v souvislosti s rozdělováním zakázek. Zmiňovaných osm milionů korun jako půjčku potvrzuje i nynější radní pro finance Jiří Peřina z ČSSD.

„Ve věci STIS jsem byl v pozici svědka na výslechu na policii. Jako důkazní materiál jsem předkládal smlouvu o půjčce mezi památkovým ústavem a touto akciovou společností.“

Takovéto podivné převody mezi příspěvkovými organizacemi kraje, které mezi sebou nemají souvislost, jsou podle Jana Skopečka z ODS zarážející. Zajímá ho, co se stalo s dalšími miliony.

„V roce 2009 rada kraje rovněž rozhodla o vratné půjčce 9,9 miliónu korun právě na přefinancování projektu Osobnosti kraje, který vzbuzuje řadu otazníků. I Ústav pro hospodářskou soutěž říká, že tam docházelo k účelovému dělení zakázek. My se tedy ptáme, jestli těch 9,9 miliónu korun, které poskytl kraj, bylo vráceno."

Projekt zaplacený dvakrát?

Podle Skopečka byl možná projekt nazvaný Osobnosti kraje placený dvakrát. Mluvčí kraje Nicole Mertinová nechtěla konkrétní částky komentovat.

„Vedení kraje nebude na dotazy vznesené středočeskou ODS reagovat, protože budou předmětem projednávání kontrolním výborem.“

Policisté k vyšetřování neposkytli žádné nové informace ani to, kteří lidé ještě přijdou k výslechu. Případ vyšetřují podle pražského policejního mluvčího Jana Daňka kriminalisté z pražského krajského policejního ředitelství.

„Konkrétně pro podezření ze spáchání trestného činu zneužití informace a postavení v obchodním styku.“

V případu nebyl zatím nikdo obviněný. Policie tedy pracuje pouze s podezřením. Ředitel krajského úřadu Zdeněk Štětina nezvedá telefony a nereaguje ani na SMS zprávy. Úřednice v jeho kanceláři řekla, že se vrátí z dovolené za necelých čtrnáct dnů.

Případem se zítra bude zabývat kontrolní výbor kraje. Jeho předseda Jan Skopeček bude chtít písemné vyjádření a téma chce otevřít i na zastupitelstvu.

autor: duch
Spustit audio