Policie vyšetřuje případ 16 uhynulých zvířat na Příbramsku. Někdo je zřejmě otrávil

21. únor 2021, aktualizováno

U Sedlice nedaleko Rožmitálu pod Třemšínem na Příbramsku bylo nalezeno 16 mrtvých zvířat včetně orla mořského, dvou jestřábů a tří kání lesních. Někdo je zřejmě otrávil. Případem se zabývají kriminalisté.

Policie v sobotu přivolala psovodku ČSO k nálezu mrtvého orla mořského s typickými příznaky otravy. Zvíře, objevené na území Chráněné krajinné oblasti Brdy, mělo křečovitě roztažená křídla a zaťaté pařáty. Psovodka se speciálně cvičeným retrívrem prohledala plochu o velikosti 1400 krát 700 metrů a nachodila téměř 20 kilometrů. Nálezů mrtvých zvířat bylo nakonec tak velké množství, že se hledání protáhlo do noci.

"Celkový počet nalezených mrtvých zvířat je 16. Jedná se o největší nález, který jsme zaznamenali na jedné lokalitě," uvedla psovodka Klára Hlubocká, která se vyhledávání otrávených návnad a jejich obětí věnuje v ČSO od roku 2017. Vedle šesti dravců šlo o osm krkavců velkých, jednu straku obecnou a jednu lišku obecnou. "Kromě toho jsme nalezli také ještě zbytky dvou krkavců velkých a zbytek jedné káně lesní, u kterých kvůli stáří kadaveru pitvu provést nelze," dodala Hlubocká.

Zda se jednalo o otravu nervovým jedem karbofuranem, který pytláci k likvidaci dravců používají nejčastěji, určí pitva. Poloha, v jakých byla zvířata nalezena, a také nalezené kousky návnad ukazují na otravu. Karbofuran je vysoce toxický nervový jed, který způsobuje ochrnutí dýchacího svalstva a smrt udušením. V celé EU je od roku 2008 zakázaný.

"U ptáků se otrava karbofuranem projeví rychle - po několika minutách dostane pták velké křeče a za plného vědomí umírá na udušení. Proto je také možné usuzovat na otravu již při prvotním ohledání zvířete, na kterém je vidět, že před smrtí trpělo," uvedl ředitel ČSO Zdeněk Vermouzek.

autoři: Markéta Šulejová , Von | zdroj: ČTK
Spustit audio