Policie zasahovala na středočeském hejtmanství, prověřuje externí smlouvy

25. červen 2019 17:30

Detektivové začali prověřovat externí smlouvy, za které Středočeský kraj vyplatil externím pracovníkům pět milionů. A pro informace si v úterý došli přímo do sídla úřadu hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové. Informoval o tom server Seznam Zprávy.

Policisté v úterý zasahovali v budově Středočeského kraje ve Zborovské ulici v Praze. S odkazem na svědky server Seznam Zprávy uvedl, že byli v kanceláři hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) a na personálním odboru.

„Provádíme úkony trestního řízení, ale víc informací sdělovat nebudeme,” řekl mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.

Dozorující státní zástupkyně Gabriela Turková serveru iRozhlas.cz řekla, že detektivové na místě prověřovali různé dokumenty. 

"Aktuálně probíhají nějaké úkony, zajištěné materiály se musí vyhodnotit, případ je na samém začátku," uvedla. 

Středočeský kraj podle hejtmanky nemá co skrývat. Jaroslava Pokorná Jermanová v SMS zprávě Českému rozhlasu napsala, že úřad s policií úzce spolupracuje. Ona sama prý nemá kompetence v personálních otázkách ani v oblasti uzavírání externích smluv. Právě o ty se detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu zajímali.

Ve stejný čas zasahovali podle serveru Seznam Zprávy také ve Středočeské vědecké knihovně Kladno. Pokorná Jermanová v SMS zprávě dodala, že je přesvědčená o tom, že k žádnému pochybení nedošlo.

Na množství externích smluv, které Středočeský kraj v čele hejtmankou Jermanovou uzavřel v roce 2017, upozornil server Seznam Zprávy už dříve. Za služby typu „analýza hudebních festivalů“ nebo „poskytování zpětné vazby“ zaplatil kraj tehdy celkem pět milionů korun.

Čtěte také35 sporných smluv s externisty. Podívejte se, za co Středočeský kraj zaplatil pět milionů korun

zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio