Policisté našli 14 migrantů z Afghánistánu v kamionech v Kladně a na D1

5. březen 2021

Řidiči kamionů policii tvrdí, že o nelegálních cestujících v nákladovém prostoru nevěděli. O umístění nezletilých migrantů do zařízení pro děti a mladistvé bude rozhodovat soud. Plnoleté převezli policisté do záchytného zařízení pro cizince. 

Na policii se obrátil řidič cestující z Moldávie, který zastavil na 52. kilometru dálnice D1 a slyšel z návěsu bouchání. Poté objevil sedm cizinců, někteří z nich měli zdravotní problémy. "Po poskytnutí potřebné zdravotní péče si osoby bez dokladů převzala cizinecké policie. Jednalo se o sedm mužů, přičemž dva z nich uvedli, že jsou nezletilí a cestují bez doprovodu," popsala mluvčí středočeských pacientů Vlasta Suchánková. 

Sedm mužů  bez dokladů objevili v kladenské průmyslové zóně v soupravě jedoucí z Rumunska. Někteří z nich rovněž tvrdili, že jsou nezletilí. Policisté je odvezli do nemocnice, kde jim byl věk určen podle rentgenu zápěstních kůstek a lékařské prohlídky.

"Na základě těchto úkonů bylo zjištěno, že cizincům zajištěným na D1 je všem 19 let, v druhém případě záchytu cizinců v průmyslové zóně v Kladně prokázala potřebná vyšetření zletilost u dvou cizinců, ostatní byli blízcí věku mladistvých," doplnila mluvčí.

autor: jum | zdroj: ČTK
Spustit audio