Policisté obvinili 53 lidí kvůli distribuci drog

10. únor 2003

Celkem 53 lidí zatím obvinili policisté v rámci dvou akcí zaměřených proti výrobcům drog, kteří je distribuovali i mezi vězně. Kriminalisté odhalili čtyři laboratoře na výrobu pervitinu, zajistili 15.800 dávek této drogy a tři a půl kilogramu efedrinu. Část produkce pronikla také mezi odsouzené ve vinařické věznici.

Šlo zatím o nejrozsáhlejší akci, při níž policie spolupracovala s vězeňskou službou. Operace Gaston a Motýlek trvaly 13 měsíců a jejich cílem bylo rozbít rozsáhlou síť výrobců a obchodníků s drogami, kteří je mimo jiné dodávali i do věznice ve Vinařicích na Kladensku. Na základě podezření, že se ve věznici šíří drogy, zahájila policie počátkem února operaci Motýlek. Z odposlechu se dověděla, že do věznice míří větší zásilka pervitinu. Policie se nakonec dostala až k výrobcům drogy. Dva zaměstnanci - jeden vychovatel, jeden dozorce - a bývalá zaměstnankyně - doktorka, to je výčet obviněných pracovníků. Mezi vězni padlo deset obvinění, jedenácté se týká dnes již bývalého vězně. Ten je nyní ve vazbě.

V rámci akce Motýlek obvinili policisté celkem 26 lidí, zbylých 27 obvinění souvisí s operací Gaston. Výrobci pervitinu dodávali drogu za cenu 600 až 800 korun za gram. Distributoři ve věznici pak údajně zvyšovali cenu až čtyřnásobně.

Spustit audio