Polní nemocnice v Letňanech byl od začátku ztracený projekt, říká šéf slánské nemocnice

9. únor 2021

Aktuální situace v Nemocnici Slaný, nemocnost zdravotního personálu a jeho očkování, příprava očkovacího centra v Hotelu Grand nebo projekt polní nemocnice v pražských Letňanech – to byla témata, o kterých v pořadu K věci mluvil moderátor Tomáš Pancíř s ředitelem Nemocnice Slaný Štěpánem Votočkem.

S velkou naplněností kapacity se v poslední době potýká Nemocnice Slaný. „Oproti předminulému týdnu, kdy nám muselo vypomoci několik okolních nemocnic, se nám daří držet kapacitu obsazenosti zhruba na 90 procentech,“ popsal v pořadu K věci aktuální situaci v nemocnici její ředitel Štěpán Votoček.

Zlepšila se i situace s nemocností zdravotnického personálu. „Ten třetí, čtvrtý lednový týden jsme měli zhruba 80 nakažených zdravotníků. Ti se postupně vrátili do práce. Na druhou stranu někteří noví onemocněli, a to třeba i tři týdny po první dávce vakcíny, těsně před tou druhou,“ upozorňuje šéf slánské nemocnice.

Šíření britské mutace koronaviru

Jedním z důvodů velké nemocnosti personálu nemocnice mohlo být i šíření takzvané britské mutace koronaviru. V čem je nebezpečí?

Čtěte také

„Podle nejen našich osobních zkušeností stačí mnohem kratší doba kontaktu k přenosu nákazy a běžné ochranné pomůcky nemusí úplně stačit, protože právě ten krátký kontakt asi stačí, aby se virus přenesl. Dříve, pokud někdo onemocněl, málokdy nakazil někoho z kolegů. A najednou se nakazil celý kolektiv, tak nám to přišlo divné, protože víme, že všichni dodržují bezpečnostní ochranná opatření. Proto jsme si nechali před 14 dny udělat test na britskou mutaci – a vyšel pozitivní,“ popsal Štěpán Votoček.

Nové očkovací centrum ve Slaném

Nemocnice ve Slaném je jedním z míst, kde se očkuje proti koronaviru. I tady se potýkají s nedostatkem očkovacích vakcín. V současné době vrcholí přípravy na otevření očkovacího centra ve společenském sále Hotelu Grand ve Slaném.

„Ty přípravy finalizují, podle domluvy s městem bychom v příštím týdnu měli očkovací centrum přesunout právě do Grandu, byť současné dodávky vakcíny zatím ještě nebudou splňovat parametry velkokapacitního očkování, kdy se počítá s pěti sty naočkovanými denně. Pojedeme zatím v režimu, jaký je v nemocnici, místo pěti očkovacích míst tam budou pravděpodobně dvě. Tempo očkování bude odpovídat přísunu vakcíny,“ doplnil ředitel Nemocnice Slaný v pořadu K věci.

V očkovacím centru budou zatím působit lékaři z nemocnice, při větším objemu vakcín vypomohou i praktičtí lékaři.

Polní nemocnice v Letňanech

„Každá pomoc a úleva pro přetížené nemocnice je vítaná,“ říká šéf Nemocnice Slaný, která v uplynulých týdnech prošla extrémní zátěží.

„Proto jsem s určitým znechucením sledoval i šarádu kolem polní nemocnice v Letňanech, kde se s velkou slávou vybudovalo 500 lůžek. Považuji za chybu, že vůbec vznikla, protože od začátku bylo zřejmě jasné, že tam nebudou pracovat armádní zdravotníci, ale že bude požadavek, aby tam pracovali civilní zdravotníci, kterých už v té době bylo zoufale málo, a samozřejmě žádní nepřibyli. A představa, že se někde naklonuje x lékařů a sestřiček, které počet 500 lůžek vyžaduje, byla od začátku scestná a pokud se pracovalo od začátku s touto představou, tak to byl v podstatě ztracený projekt od začátku,“ řekl v pořadu K věci Štěpán Votoček.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.