Polníček můžete sklízet klidně na Vánoce
Blíží se doba k setí ozimé cibule a salátu, špenátu či polníčku. V zimě můžete mít na záhonech ještě další druhy zeleniny. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:
„Půda v zahradě i na poli by neměla zůstat bez pokryvu. Může být zaplevelená, pokrytá ‚zeleným hnojením‘ (třeba hráškem, který jsme nedávno vyseli, možná nestačí dozrát a my ho později zarýpeme do záhonu), nebo dokonce něčím k jídlu, v tomto případě mám na mysli ozimou zeleninu.
Pokud na konci srpna vysejeme špenát, můžeme se dočkat sklizně někdy v říjnu. Špenát vysetý o měsíc později už k letošní sklizni nenaroste, ale na záhoně přečká zimu a bude jednou z prvních zelenin, které můžeme sklízet na jaře.
Stejně tak polníček. Ten sklízíme i v zimě. V současné době, kdy moc nesněží a nemrzne, roste špenát i polníček v zimních měsících venku. Tedy i špenát můžeme sem tam protrhnout a doplnit jím zeleninu z obchodu, mrazáku nebo konzervovanou.
Pokud vysejeme ozimou cibulku či salát, budeme mít vitamíny ze zahrady časně na jaře.
Když vše dobře naplánujeme, můžeme mít přes zimu zeleniny mnohem více. Na záhonech vydrží velké kedlubny, růžičková a kadeřavá kapusta, zimní pórek, černý kořen, v zemi můžeme nechat topinambury, mrkev, pastinák nebo v tuto dobu setou ranou mrkev (karotku).“
Čtěte také
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.