Polníček můžete sklízet klidně na Vánoce

Blíží se doba k setí ozimé cibule a salátu, špenátu či polníčku. V zimě můžete mít na záhonech ještě další druhy zeleniny. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:

 

„Půda v zahradě i na poli by neměla zůstat bez pokryvu. Může být zaplevelená, pokrytá ‚zeleným hnojením‘ (třeba hráškem, který jsme nedávno vyseli, možná nestačí dozrát a my ho později zarýpeme do záhonu), nebo dokonce něčím k jídlu, v tomto případě mám na mysli ozimou zeleninu.

Pokud na konci srpna vysejeme špenát, můžeme se dočkat sklizně někdy v říjnu. Špenát vysetý o měsíc později už k letošní sklizni nenaroste, ale na záhoně přečká zimu a bude jednou z prvních zelenin, které můžeme sklízet na jaře.

Špenát, odrůda Misano, je vhodná i k přezimování. Před mrazy a sněhem rostliny chráníme chvojím a netkanou textilí

Stejně tak polníček. Ten sklízíme i v zimě. V současné době, kdy moc nesněží a nemrzne, roste špenát i polníček v zimních měsících venku. Tedy i špenát můžeme sem tam protrhnout a doplnit jím zeleninu z obchodu, mrazáku nebo konzervovanou.

Pokud vysejeme ozimou cibulku či salát, budeme mít vitamíny ze zahrady časně na jaře.

Když vše dobře naplánujeme, můžeme mít přes zimu zeleniny mnohem více. Na záhonech vydrží velké kedlubny, růžičková a kadeřavá kapusta, zimní pórek, černý kořen, v zemi můžeme nechat topinambury, mrkev, pastinák nebo v tuto dobu setou ranou mrkev (karotku).“

Čtěte také

Spustit audio