Pomazánka z červené řepy s česnekem

Je tu pondělní Apetýt a s ním tip na další letní pomazánku. Jako základ nám tentokrát poslouží červená řepa.

Plodina, která má velké množství minerálů, vitamínů a dalších látek prospěšných našemu zdraví. I když diabetici a lidé s ledvinovými potížemi by v její konzumaci měli být opatrní. Jinak prospívá krvetvorbě, zlepšuje trávení, působí antirevmaticky a příznivý vliv má i na ženský hormonální systém.

Použít ji lze do polévek, pomazánek anebo jako kompot či moučník. Konzumuje se syrová, pečená, vařená, marinovaná i sterilovaná.

Co tedy kromě červené řepy budeme na dnešní pomazánku potřebovat?

  • 250 g vařené nebo pečené červené řepy
  • 50 g nasekaných vlašských ořechů
  • 3 stroužky česneku
  • 50 g bílého jogurtu
  • 2 lžíce majonézy
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Vařenou nebo pečenou řepu oloupeme a nastrouháme najemno.
  2. Přidáme nasekané vlašské ořechy a prolisovaný česnek.
  3. Následně vše promícháme s jogurtem a majonézou a podle chuti osolíme a opepříme.
  4. Podáváme s pečivem.

Tip: Pokud máte červenou řepu rádi, zkuste ji využít i jako přílohu nebo jako lehkou večeři. Stačí ji omýt a neoloupanou nakrájet na kostičky na plech vyložený pečícím papírem. Pak přidejte pár na drobno nakrájených oloupaných brambor a ještě několik na kolečka nakrájených mrkví. Posolte, zakapte olivovým olejem a dejte péct. Měkké pak podáváme jako přílohu k masu nebo samotné s bílým jogurtem.

Související

  • Celerová pomazánka s nivou

    Naší hlavní ingrediencí dnes bude celer. Možná jste jím, stejně jako mnozí další, v dětství opovrhovali. V našem jídelníčku by ale rozhodně chybět neměl.

  • Dýňová pomazánka

    Kulinářská soutěž o nejlepší dýňovou pomazánku, tvorba nejhezčího dýňového bubáka, dýňové recepty, podzimní dílničky, přednášky o dýních i hudba, tanec i divadlo.

  • Cuketová pomazánka

    Dnes pro vás v Apetýtu máme recept na Cuketovou pomazánku.