Pomazánka z pečené dýně

Recept na pomazánku z pečené dýně nám poslala paní Jiřina z Ostopovic. Patří k podzimní tradici a u nich v rodině se na ni hlavně vnoučata velmi těší. Maže se na topinky nebo čerstvé pečivo, dá se jíst i s čerstvou zeleninou.

Budete potřebovat:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 100 g čerstvého tvarohového sýru
  • 1 ks dýně Hokaido
  • tymián
  • rozmarýn
  • mletý černý pepř
  • sůl

Postup:

  1. Dýni dobře omyjeme, vydlabeme semínka a zbytek nakrájíme na kostky, které rozprostřeme na plech.
  2. Dýni lehce osolíme, opepříme, přidáme natrhaný tymián s rozmarýnem a pokapeme olivovým olejem.
  3. Dýni pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C, dokud není měkká.
  4. Upečenou dýni necháme vychladnout.
  5. Dýňová semínka nasucho opražíme na pánvi.
  6. Poté dýni přesypeme do velké mísy, přidáme čerstvý tvarohový sýr, citronovou šťávu a rozmixujeme tyčovým mixérem tak, aby v pomazánce zůstaly znatelné kousky.
  7. Ale můžeme rozmixovat i zcela dohladka. Pomazánku z pečené dýně ochutnáme, podle potřeby dosolíme, dopepříme a podáváme na čerstvém pečivu či toastech. Před servírováním zdobíme dýňovými semínky.

Související

  • Domácí tvarohová pomazánka

    Pondělní Apetýt přináší nahlédnutí do připravované knihy Babské rady, která bude především naplněna zajímavými recepty. Tady je jeden z nich!

  • Pivní pomazánka se sýrem

    Dnešní recept vás naladí už skutečně silvestrovsky – připravíme si pivní pomazánku se sýrem.

  • Pomazánka z kysaného zelí

    V posledním zářijovém Apetýtu pro vás máme také poslední pomazánkový tip. Hlavní ingrediencí je tentokrát kysané zelí.