Pondělí: Česká kuchyně

28. duben 2014

Preferujete českou kuchyni nebo jste příznivci cizokrajných pokrmů? Jaké jídlo patří mezi vaše oblíbené? Vaříte rádi? Jste spíše konzumenty masových jídel nebo volíte vegetariánská jídla? Podělte se s ostatními posluchači o rodinné recepty. Zastáváte názor, že jídlo by mělo kromě dobré chuti lahodit i oku?

Česká kuchyně je spřízněná s německou (zejména pak bavorskou) a rakouskou kuchyní. Je výrazně ovlivněna polohou České republiky, která má bohatou nabídku polních plodin, ovoce, zeleniny, ryb i zvěře. Podle toho je také pestrý český jídelníček. V České republice je také rozšířen sběr hub, které jsou poměrně častou přísadou jídel.

Důležitou součástí naší tradiční kuchyně je polévka – ať už bramborová, česnečka, gulášová, dršťková, fazolová, zelná s klobásou, hovězí s játrovými knedlíčky a nudlemi, kulajda nebo houbová polévka. U hlavních jídel dominuje jídlo z masa, hlavně vepřové, hovězí a drůbež. Oblíbené jsou i pokrmy z mletého masa, sladkovodní ryby, králík a zvěřina. Tradiční pokrmy jsou vepřový řízek, vepřo-knedlo-zelo, pečené vepřové maso, různé guláše, smažený kapr nebo pečená sekaná.

Nezastupitelnou úlohu hrají také omáčky, často velmi hutné a výživné s použitím smetany. Jako příloha k masu se používá různě tepelně upravené zelí, kapusta a špenát, dále všechny běžné přílohy (těstoviny, brambory, rýže) a českou specialitou jsou knedlíky, které se připravují nejčastěji z obilné mouky s přidáním nakrájené housky (houskové knedlíky), nebo (bramborové knedlíky) z uvařených brambor, mouky a krupice.


Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.