Pondělí: Šikana

15. červen 2015

Šikana - obyčejné podstatné jméno rodu ženského. Jenže co všechno může tohle slovo znamenat, kolik trápení a slz se za ním skrývá! Psychologové a mnohdy i právníci dovedou poradit, ale taková dětská dušička se s důsledky šikany vyrovnává dlouho a někdy se chvíle zažité v šikanování nevymažou z paměti nikdy a ovlivní velmi negativně další život. Šikana ve škole, na pracovišti od kolegů či šéfa - pronásledování, ponižování, podkopávání autority... A v době počítačů přibyla ještě tzv. kyberšikana.

Jak byste reagovali na situaci, kdy holčička ve druhé třídě dnes a denně napadá spolužačku větami: fuj, ty smrdíš, fuj ty máš vši! Nechci vedle tebe sedět... Přitom napadaná holčička je jako obrázek, vymydlená, učesaná... Jít do školy? Promluvit si s matkou malé teroristky? A co na to učitelka?

autor: Marcela Vandrová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.