Pondělní Noční linka: Humor ve filmu

25. únor 2019

Díváte se rádi na komedie současné nebo u vás vyhrávají starší filmy? Jaký humor preferujete? Máte oblíbeného herce, herečku, režiséra, scenáristu? Jakou komedii si nenecháte ujít a proč? Myslíte si, že je humoru v současných českých filmech dost nebo vám chybí?

5. února zemřel legendární režisér Václav Vorlíček, který režíroval celou řadu našich kultovních komedií. 18. 2. 1901 se v Brně narodil československý herec a režisér Hugo Haas a ve stejný den, ale v roce 1923, se v Praze narodil režisér a herec Zdeněk Podskalský. Oba pánové se nezapomenutelně zapsali do dějin československého filmu. Humoru není nikdy dost. Ve filmech, ve kterých oba pánové hráli nebo je režírovali, bylo humoru vrchovatě.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.