Popadané stromy i požár trávy. Středočeští hasiči mají kvůli silnému větru na kontě stovky výjezdů

23. únor 2020

Vítr ve středních Čechách lámal stromy. Během neděle a noci na dnešek vyjížděli hasiči kvůli odstraňování následků silného větru ve zhruba 250 případech. Nejčastěji se jednalo o popadané stromy na silnici, na elektrické vedení a podobně, řekla mluvčí středočeských hasičů Vladimíra Kereková.

"Nejvíc výjezdů  je na Benešovsku a Příbramsku , následují Praha-východ a Praha-západ," uvedl mluvčí středočeských hasičů Petr Svoboda po 18. Hodině. „Ve většině případů se jedná o stromy, které spadly na komunikaci a my je odřezáváme, nebo o stromy, které hrozí pádem," dodal. Vyskytly se podle jeho slov i případy, že byl utržený plech na autobusové zastávce nebo okap u domu, větší škody ale zatím vítr nezpůsobil.

Od půlnoci do 6:30 evidují hasiči 50 událostí. Během noci vítr postupně slábl.

Stromy také zastavily provoz na několika středočeských železničních tratích. Vlaky nejezdí mezi Mělníkem a Mšenem, Mladou Boleslaví a Bakovem nad Jizerou a také mezi Zbraslavicemi a Malešovem na Kutnohorsku.

"Nejvíce odběrných míst bez elektřiny aktuálně řešíme v kraji Středočeském, 5600," uvedla v 6:00 mluvčí ČEZ Soňa Holingerová. K této hodině bylo podle ní v regionu 15 poruch na vedení vysokého napětí.

Středočeští hasiči v neděli večer vyjížděli i k požáru trávy v těsné blízkosti autovrakoviště ve Slušticích u Prahy. Kvůli silnému větru vyhlásili druhý ze čtyř stupňů požárního poplachu. „Rozšíření plamenů do areálu vrakoviště se podařilo zabránit, oheň se zastavil těsně u plotu,“ uvedl mluvčí hasičů.

Podle něj hořelo na ploše asi 600 krát 50 metrů. "Začala hořet tráva v okolí vrakoviště, kvůli silnému větru byla možnost, že by se to rozšířilo," uvedl mluvčí po 19. hodině. O půl hodiny později již měli hasiči požár pod kontrolou. "Stále to na místě proléváme vodou," dodal mluvčí. Zásah podle něj potrvá ještě asi hodinu.  

Kvůli bezpečnosti je uzavřený Průhonický park, opatření platí do odvolání, uvedla správa parku na facebooku. Park se přitom stále vzpamatovává z větrné bouře Sabine, která se prohnala Českem minulý týden. Vítr v něm vyvrátil nebo poškodil zhruba 90 stromů, většinou smrků ztepilých. V několika případech se nápor větru podepsal i na vzácnějších a starších stromech.

autor: Marie Veselá | zdroj: ČTK
Spustit audio