Popáleniny bez jizvy? Jedině díky včasnému zchlazení

20. červenec 2022

K létu a dovoleným bohužel patří i častější úrazy. Například popáleniny, které si můžeme způsobit například při grilování nebo zavařování. Jak ale popáleniny ošetřit? To nejdůležitější je postižené místo okamžitě dostatečně zchladit.

Od sluníčka často řešíme spálenou kůži. Ale popáleniny si můžeme způsobit i při dalších letních aktivitách – například při barbecue nebo když najednou trávíte více času v kuchyni zavařováním či přípravou jídla pro vaše přátele, na které máte konečně během léta čas.

Stačí, abyste se trochu opařili při přípravě kávy a na kůži může zůstat nepříjemná jizva. Jak popáleniny ošetřit? To nejdůležitější je hned zchladit. Nejlépe strčit pod tekoucí studenou vodu nebo dát do kyblíku s ledem.

Pod studenou vodou co nejdéle snesete

Čím déle, tím více se vám uleví, ale vydržte alespoň 5 min. Popálenina pak přestane bolet a pálit. I když vás už začne led nebo voda studit a s chlazením přestanete, za chvíli opět ucítíte, že potřebujete chladící proces opakovat.

Popálenina (ilustrační foto)

Krátce po popálení se na kůži nejprve objeví červený flek a následně i puchýř. Je to přirozený sterilní kryt poškozené tkáně, která je pod ním. Puchýř nikdy neodstřihávejte. Pokud se nějakým nedopatřením strhne, červená kůže pod ním je velmi náchylná k infekci a zanícení. V takovém případě je pak na místě vyhledat lékaře a ránu si nechat odborně sterilně ošetřit.

Masti proti popáleninám nedávejte na puchýře

I když existují na popáleniny různé léčebné masti, ten největší efekt a úlevu přinese právě dostatečné a rychlé zchlazení.

Teprve poté je možné na popálené místo nanést i nějaký krém na popáleniny. Pokud nemáte blízko lékárnu, na popáleniny i jiné kožní problémy může pomoci také čisté vyškvařené sádlo (samozřejmě nesolené). Ovšem mazání má smysl pouze ve chvíli, kdy je po popálení kůže ještě červená, tedy v první fázi reakce kůže, hned po řádném zchlazení.

Pokud mažete puchýř, nemá to už na nižší vrstvy kůže vliv, krém se dále nevstřebá. Pokud s popálením na povrchu kůže nic neuděláte, horkost působí i do hlubších tkání. Ty pak zareagují a zjizví se. Pokud po popálení v daném místě zůstane červená jizva, je to nejčastěji právě v případech, kdy místo po popálení nebylo hned dostatečně a rychle zchlazeno.

 

Spustit audio

Související