Popelka i Večernice ve Strahovském klášteře. Výstava připomíná desítky rolí Libuše Šafránkové

4. prosinec 2022

Od Barunky přes Popelku až třeba po Micimutr. Nejslavnější role Libuše Šafránkové připomíná nová výstava v pražském Strahovském klášteře. Návštěvníci na ní uvidí víc než stovku kostýmů z nejslavnějších rolí oblíbené herečky, která zemřela loni v létě.

Prozkoumat divadelní, televizní a především filmové role Libuše Šafránkové můžou návštěvníci od posledního listopadového dne. Více než stovku kostýmů shromáždila kurátorka výstavy Jana Sommerová.

Jsou to všechno originály a jsou v původním stavu. Nebyly nijak upravovány ani přešívány,“ říká.

Asi nejvíc upoutají kostýmy z už téměř padesát let staré pohádky. Tři oříšky pro Popelku zastupují hned tři kostýmy – klasický Popelčin a svatební o červánkové šaty. A taky střevíček.

„Existují tři různé střevíčky, které byly ušité. První křehký, který drží princ, druhý, ve kterém běžela ze schodů a ztratila ho, a samozřejmě třetí náhradní,“ poznamenává Sommerová.

Všechny kostýmy jsou podle Sommerové neskutečně útlé. „Skutečně musela mít velikost 34 a nechci ani pomýšlet, kolik měla v pase. Většina z nich vypadá, že jsou na desetiletou holčičku.“

Dohledat se podařilo třeba i kostým Barunky z Babičky, vůbec první filmové role Libuše Šafránkové, šaty Večernice z filmu Princ a Večernice nebo tričko Jany Vodičkové z komedie Jak utopit doktora Mráčka.

Naopak ze snímků, ve kterých si zahrála po boku svého manžela Josefa Abrháma, se většinou kostýmy nedochovaly.

Z fundusu si je půjčovalo více herců, proto je už nedokážeme přiřadit,“ vysvětluje Sommerová, proč na výstavě nejsou kostýmy například z filmů Vrchní, prchni, Svatební cesta do Jiljí nebo Obecná škola.

Vzpomínky z divadla

Výstava se snaží zachytit kompletní kariéru Libuše Šafránkové. Kromě filmové a televizní je na ní zastoupena i ta divadelní.

Tu zachycují nejen dobové plakáty, ale také vzpomínky přátel – Daniely Kolářové, Dagmar Havlové nebo Ondřeje Vetchého.

Autoři výstavy mysleli také na dětské návštěvníky, kteří si můžou zkusit přiřadit předměty k jednotlivým filmům.

Zájemci ve Strahovském klášteře uvidí třeba i hereččiny knihy, brýle nebo kolo, které do Prahy zapůjčil její syn Josef.

Výstavu připravila ve spolupráci se Strahovským klášterem Česká televize. Lidé ji budou moci navštívit až do 1. ledna 2023.

Spustit audio